Så fördelades miljonvinsterna

Norrbottningarna vann fler miljonvinster under 2018 jämfört med året innan. Antalet ökade med fem stycken och den totala miljonvinstsumman ökade med närmare tio miljoner kronor.

Lotto är det spel som genererar flest miljonärer. (arkivbild)

Lotto är det spel som genererar flest miljonärer. (arkivbild)

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

PITEÅ2019-02-12 09:30

Totalt delade Svenska Spel ut hela 356 miljonvinster till ett värde av över 1,5 miljarder kronor under 2018. Av dessa gick 16 stycken, till ett totalt värde av 58 659 200 kronor, till spelare i Norrbottens län. De 16 miljonvinsterna tillkom efter lyckosamma spel på Lotto, Triss, Skrapkryss och Europatipset.

Detta gör Norrbottens län till nummer två sett till antal miljonvinster per invånare.

– Spännande siffror. Det har onekligen varit ett fint spelår i Norrbotten, säger Svenska Spels vinnarambassadör Pierre Jonsson.

En vinst som sticker ut ur mängden är ett Lottospel från mitten av november, som inbringade 22,5 miljoner kronor till en trebarnsfar från Piteå. Vinsten var årets högsta Lottovinst i hela landet, om man bortser från Drömvinsten som gick ut två gånger under 2018.

– Det här var en riktig saga. Mannen i 50-årsåldern hade haft ett stående system på åtta rader sedan 1990 och bara bytt siffrorna någon enstaka gång. Plötsligt slog turen till och vips var han mångmiljonär. Bland miljonvinsterna i Norrbotten under 2018 står Lotto för drygt hälften. Länsborna tycks ha extra lyckosamma tursiffror, säger Pierre Jonsson.

En av miljonvinsterna gick till en städerska från Kiruna som i början av oktober vann hon drygt två miljoner kronor på Lotto. Vinnaren berättade att hon ville dela med sig av vinsten till sina barn. Det var hon inte ensam om att vilja.

FAKTA

Det skulle svenska folket göra om de vann fem miljoner kronor

Fler än 6 av 10 skulle långsiktigt förbättra ekonomin, en kategori som likt tidigare undersökningar är i topp men där gapet till andra ändamål har ökat.

Knappt hälften skulle betala av lån för att på så sätt förbättra den egna ekonomin.

Knappt 4 av 10 skulle resa och drygt 3 av 10 skulle skänka pengar till vänner och släktingar.

Knappt 3 av 10 skulle investera i en ny bostad.

Att resa har blivit mindre vanligt sedan första undersökningen genomfördes 2016.

Kvinnor och män har liknande ändamål, men kvinnor vill hellre ge bort pengar och ändra livsstil medan män hellre köper saker och resor.

Äldre delar helst med sig av vinsten till andra, medelålders betalar av lån och yngre investerar i boendet.

Drygt hälften av allmänheten menar att en miljon kronor är en drömvinst som skulle göra skillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!