Vi kan se dem på tv, läsa om dem. Preppers som förberett sig på att allt brakar samman. Kanske skakar vi roat på huvudet åt dessa ”knäppgökar”, men numera pratar fler och fler om ovälkomna situationer då vardagen vänds upp och ner.
Det är något som myndighets-Sverige sedan några år tar på betydligt större allvar. Den här veckan anordnas Krisberedskapsveckan på initiativ av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). En informationskampanj med syfte att få hushållen att reflektera över hur man tillgodoser behovet av mat, vatten, värme och kommunikation om viktig service i samhället skulle bli utslaget.
– Vi vill att folk ska reflektera över vad som händer om en extraordinär händelse inträffar, säger Birgitta Wellborg, som tillsammans med Tomas Berg från FRG (Frivilliga resursgruppen) finns på plats i Gallerian i veckan.
Ett tips för hushållen är att ha en krislåda med saker som stormkök, vattendunkar, ficklampor, stearinljus, tändare, konserver, torrvaror med mera samlat.
– Att ha mat för en vecka och då främst torrvaror och konserver är bra. Däremot riskerar mat i kyl och frys att förstöras om strömmen är borta under längre tid, säger Birgitta Wellborg.
Många hushåll saknar möjlighet att elda för att hålla värmen?
– Är det vinter och kallt blir det fort problem. Då måste man söka sig till vänner eller trygghetspunkter som kommunen upprättar, säger Tomas Berg.
Rent vatten är så klart oerhört viktigt. Om tillförseln stryps så påverkar det också toaletternas funktion.
– Det är kommunens ansvar att få fram mobila vattencisterner där folk kan hämta vatten, säger Berg och visar en praktisk hoppfällbar dunk som rymmer tio liter.
Är folk förberedda på en kris?
– Det varierar nog. Du har ett personligt ansvar att vara förberedd om något händer. Vid en kris ska samhällets resurser i första hand riktas mot äldre och sjuka, säger Wellborg.
Utan ström blir den digitala kommunikationen drabbad. Utan fungerande master ingen mobilkommunikation.
– Alla bör ha en batteridriven radio. I år görs en särskild satsning på målgruppen 13–19 år. Vi tror att unga är mest oförberedda om det blir kris, säger Berg.
Ett sätt att nå den gruppen är att hämta referenser från populärkulturens kriser och katastrofer.