Så får du julgranen att stå över helgerna

Med några enkla knep kan julgranen hålla sig fin både över jul- och nyårshelgen. Börja med att ta reda på om granen nyligen blivit fälld.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2013-12-11 12:22

Ett bra sätt att få en hållbar julgran är att fråga julgransförsäljaren när den huggits. LRF Skogsägarna rekommenderar en som nyligen blivit fälld för att få bästa hållbarhet.

När du sen bär hem din gran så ta inte in den i rumsvärmen med en gång. Detta för att granen inte ska få en temperaturchock.

Låt istället granen stå i farstun eller i garaget och tina en natt, någonstans där det är lite svalare än inne i huset.

Snitta granen

Innan granen placeras i julgransfoten, snitta den precis som du gör med snittblommor, då suger den upp vatten lättare.

Det första dygnet är det extra viktigt med mycket vatten så fyll på och låt det inte vara tomt i julgransfoten.

Häll eventuellt i en påse växtnäring. Att socker eller magnecyl skulle vara bra för granen stämmer inte.

Men då granen gillar hög luftfuktighet så kan man gärna spreja grenarna med vatten. Låt den inte heller stå för nära ett element.

Att placera granen nära krukväxter är inte bra, granen utsöndrar terpener och därför trivs krukväxterna bättre i ett annat rum under julen.

Fråga först

Tänker du hugga en egen gran så tänk på att fråga om lov först. Har du markägarens tillstånd går det bra att hämta din egen gran.

Störst chans att få ja är det om du erbjuder dig att hugga en gran längs en kraftledningsgata. I Skogsstyrelsens register kan du se vem som äger ett visst skogsområde. Hugger man utan lov kan man dömas för stöld eller snatteri.

Hur är det med enris, mossor och lavar?

Även om du vill bryta kvistar från levande buskar och träd måste du fråga om lov från markägaren. När det gäller mossor och lavar är reglerna inte lika tydliga, enligt allemansrätten är det tillåtet att göra det under försiktiga former. Men om många personer plockar från ett och samma berg har man både stört och förstört naturen, vilket inte är tillåtet enligt allemansrätten. För en lav kan det ta flera decennier att växa tillbaka igen. Kontakta markägaren så att denne kan hjälpa till så att inte alla plockar mossa och lavar på samma ställen. Det har hänt att den som skövlat skogar på fönsterlav dömts för stöld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om