PDOL är igång och då är det dags för det traditionsenliga mattestet i Piteå-Tidningen. Redan strax efter elva under torsdagen var det fullt av folk som sökte sig till skuggan kring mattälten. Piteå-Tidningens utsända delade upp sig för att införskaffa sina maträtter. De matställen som testades är de som serverar maträtter och endast har tillfälliga mattält under festivalen i Piteå. Efterrätter och fika testades inte.
Festivalen bjuder på många olika rätter och smaker. Nytt för i år är att det även går att få smaker från det japanska köket med yakiniku, en rätt som utifrån ser ut som en kebab i pitabröd. Annars bjuds på klassiker som langos, souvas, pizza och hamburgare.
Testpatrullen som bestod av tolv personer slog sig ner vid borden i det stekheta festivalområdet. Testarna hade antingen en eller två rätter att provsmaka. Det kan ses som subjektivt men testarna försöker jämföra hur rätten beskrivs med vad som fås, smaker, upplägg, kostnad och hur lång tid det tar att få maten. Tiden skulle visa sig få en väldigt stor påverkan för vissa rätter och smakupplevelserna var som vanligt varierade.
Många som besöker Piteå dansar och ler äter av festivalmaten, det finns många matställen som Piteåborna inte har tillgång till annars. Nu är det bara att se om ni har samma syn som Piteå-Tidningens testpatrull har på maten.
Här är de testade maträtterna:
Vällagad thaimat
Piteå thai mat
Rätt: Fyra små rätter
Pris: 120 inkl dricka
Betyg: 4
Vad sägs om att fylla magen med god vällagad thaimat i sommarhettan. Det fungerar. Piteå thai mat serverar bland annat fyra små rätter bestående av wokad kyckling, friterad kyckling, vårrullar och kyckling med röd curry och bambuskott samt ris. Risken med thaikäk är att det antingen blir torrt eller sönderkokt men inget av det gäller den rätt jag testade. Den hade fint bett i såsen som lade sig som en skön matta i min känsliga gom. Kanske var vårrullen lite seg men det drar inte ned betyget. MVG till gänget i matståndet på Uddmansgatan.
Tommy Norin
.
Pålitlig festivalmat
Arjeplogsprodukter
Rätt: Suovas
Pris: 90 kronor (110 med dricka)
Betyg: 3
Suovas från Arjeplog är alltid gott. En pålitlig och mättande festivalklassiker. Man vet vad man får liksom och blir inte besviken, men det är heller ingen smaksensation. Ganska stor portion med isbergssallad och suovas i bröd med lingondressing och lök. Gott. Att köttet var litet halvljummet drar dock ner betyget.
Gunnel Ekman
.
Tallrik med grekiska smaker
Kafelino
Rätt: Gyrostallrik
Pris: 95 kr utan dryck
Betyg:4
En grekisk klassiker som här serveras tillsammans med stora goda pommes, sallad, oliver, rödlök och en fräsch välsmakade tzatziki. Den stekta fläskkarrén gör en inte besviken. Den är välkryddad och smakrik. Salladen hade kunnat vara roligare än isbergssallad och en tomatklyfta samt gurkskiva. Men trots det en väl tilltagen portion som gör en mätt! Är du inte sugen på gyros finns andra alternativ på detta matställe.
Elin Backlund
.
Smakar mest bröd
Steelneck Enterprises
Rätt: Renrulle
Pris: 120 kronor (140 med dricka)
Betyg: 3
Tortillabröd med sallad, dressing, renskav och några lingon.....gääääsp. Jag vill åt smaken av renkött och lingon men det smakar mest bröd och av en dressing som tar över köttsmaken. Och kom igen, några fler lingon kan man väl få. Helt ok portionsstorlek och ett plus för väl tilltaget omslag.
Mariann Mannberg
.
En riktig smaksensation
Grandin och Lindkvist konsult
Rätt:Yakiniku med entrecoté
Pris: 90 kr utan dryck
Betyg: 5
Wow! Efter första tuggan är jag såld! Denna rätt bjuder på flera smakupplevelser. Det stekta köttet varvas med picklad rödlök, chilimajonäs, rostad lök, sesamfrön, strimlad purjolök och en fräsch japansk kålsallad som ger varierad textur. Tillsammans med det goda brödet som har sån där lagom seghet som man önskar är det ett välkommet tillskott till festivalmaten! Rätten finns även i vegetarisk tappning.
Elin Backlund
.
Krispig klassiker
Pa Quickfood
Rätt: Langos med räkor
Pris: 110 kronor (inklusive dricka)
Betyg: 4
Det är inget PDOL utan en langos. Efter tidigare upplagor av rätten var jag inställd på att ta med mig haklappen. Det behövdes inte då brödet har den rätta krispiga smaken och räkorna smakar förvånansvärt bra. Osten och rödlöken tar efterhand över smaken. Portionen är inte jättestor, men den som väljer den här rätten klarar garanterat resan hem nattetid.
Emil Larsson
.
Ganska intetsägande vårrullar
Nostalgitältet
Rätt: Stekta nudlar med vårrullar och friterad kyckling
Pris: 90 kronor (110 kronor med dricka)
Betyg: 3
Thaimat funkar nästan alltid. Det gör det även här, men rätten lämnar ändå en del att önska trots snabb servering. De stekta nudlarna kändes lite torra trots att de var insvepta i en grönsaks- och sojablandning. Knaprigheten på den friterade kycklingen var tillfredsställande, men fick mer friterad deg än kyckling. Vårrullarna var ganska intetsägande. Sweet chili-sås rekommenderas till.
Anders Sjöberg
.
Smakfull och fräsch laxkebab
Håkan Strandberg Luleå
Rätt: Laxkebab med räkor, sallad och hemgjord dressing
Pris: 120 kronor inkl dricka.
Betyg: 5
Det är skönt att det finns festivalmat som inte är smetig och som retfullt rinner mellan fingrarna ner på asfalten. Håkan Strandbergs laxkebab är det rakt motsatta. Funderar om det inte borde vara olagligt att laga så gott käk och det snålas inte på innehållet i brödet. Salladen, räkorna, dressingen och syrligheten gör att detta är en perfekt måltid i sommarhettan.
Tommy Norin
.
Lång väntan för torr kebab
Laila Nijim
Rätt: Älgkebab
Pris: 90 kronor (110 kronor med dryck)
Betyg: 1
Om tid är pengar skulle det här visa sig bli en mycket kostsam historia. Närmare en timme får jag vänta på maten – till slut tar ägaren mitt telefonnummer för att kunna ringa när det är klart. Vid det laget har jag hunnit glömma att jag en gång var hungrig. Det ska förstås mycket till i en älgkebab för att vara värt den typen av väntan och det aningen torra köttet, salladen, rödlöken och inlagada gurkorna gör inte väntetiden befogad.
Linnea Lundström
.
Meh ...
Thaigarden
Rätt: Fyra små rätter
Pris: 120 kronor (140 med dricka)
Betyg: 2
För att citera rubriken: Meh. Visst, det smakar thaimat. Men den lite trista varianten kan man hitta på lunchbufféer i vilken liten ort som helst. Det positiva är att maten levererades direkt. Men den sega frityrsmeten till den friterade kycklingen (antar det var kyckling), den torra kycklingen i röd curry, den hårda vårrullen och de trötta nudlarna får mig att undra om det jag serverades var rester från gårdagens buffé.
Kenny Johansson
.
För mycket bröd
PA Langos
Rätt: Langos
Pris: 90 kronor
Betyg: 2
Det är en rejält tilltagen och på tok för tjock friterad brödbotten. För mycket, helt enkelt. Till det riven ost, rödlök, räkor och gräddfil. Det är tråkigt nog ganska intetsägande och spännande smaker lyser med sin frånvaro. Förutom den med räkor finns det flera andra varianter. Den enklaste kostar 60 kronor och lyxvarianten med svart kaviar som topping går lös på 110 kronor.
Torbjörn Carlsson
.
En burgare med smak
Norrlands snabbmat
Rätt: Texas BBQ Burgare
Pris: 80 kronor
Betyg: 3
En fint grillad högrevsburgare penslad med bbq-sås borde väl få en fyra och det är nära. Burgaren smakar bra, men alldeles för dåligt stekt bacon skämmer lite. I övrigt sallad, rödlök, cheddarost, bearnaisesås och hamburgerdressing, Ja, två såser. Finns också som dubbelburgare samt med pommes. Däremot har de inga ribs i år.
Torbjörn Carlsson
.
Lämplig suovaspizza
Kitteltältet Pizza
Rätt: Veggo, Suovas
Pris: 35:-/slice, 100:-/hel
Betyg: 3
Kitteltältets pizza är tunnbottnad, välgräddad och med fördel inte så flottig. Recensenten testade suovas-pizzan samt den vegetariska varianten. Av dessa är suovasen den klara vinnaren. Löken och suovasbitarna tillsammans med den lämpliga mängden bea känns förhållandevis lättsmält även i solgasset. Den vegetariska varianten kompenserar däremot sin brist på fyllning med ett övermått ost, vilken inte bär upplevelsen i mål. Den känns trist och tom, och saknar vegetarisk fräschör.
Simon Olofsson
.
God husmansmat
Steelneck Enterprise
Rätt: Gräddstuvad renskav med potatismos
Pris: 120 kr utan dryck
Betyg: 4
Ibland säger vi att en bild säger mer än tusen ord, i detta fall gör bilden inte gör maträtten rättvisa. Det är en god husmanskost med en fin kombination av renskav, svamp och bacon. Jag är relativt stor i maten och fick en nog stor portion samt ett väldigt gott bemötande av personalen. Det som saknas är någon ytterligare smakhöjare och det krispiga finns inte riktigt där.
John Wikstén
.
Sladdrig wok
Ingliss Thai
Rätt: Thaiwok med nutana
Pris: 90 kronor (110 kronor med dricka)
Betyg: 2
Nja. Lite sladdrig wok med sådana där upptinade wokgrönsaker. Den bör ätas sittande då det sticker upp mycket mat ur skålen och svårt att äta med trägaffeln. Smaken på woken i sig är god men rätten är vad du förväntar dig och inget mer. Men den är mättande trots att den inte ser så stor ut. Plus för att det finns många mjölk- och glutenfria alternativ. De har även både kötträtter och vegetariska rätter.
Elin Nordlund
.
Lättsmält kladdkavalkad
Norrlands snabbmat
Rätt:Oxrulle
Pris: 90 kr utan dryck
Betyg:3
Jag äter ogärna under höga temperaturer, och blir förvånad över hur lättsmält denna oxrulle är. Bra smak och konsistens, balanserad mängd sallad och rik bea-smak. Försiktighet bör däremot iakttas. Det som inledningsvis börjar som en ordnad matupplevelse utmynnar i ett snudd på vulkaniskt kladd. Den elegante avstår med fördel den sista biten. Den hungrige, eller den principiellt snåle, kan däremot se fram emot en avslutande anarki av sås och fett.
Simon Olofsson