Vårfloden i Piteälven kan dröja till i juni

Ett stort snölager, snabb avsmältning och regn och blåst när det tinar är tre faktorer som kan orsaka en kraftig vårflod. Hur det blir i år återstår att se men en kylig inledning på våren tyder på att vårfloden dröjer ytterligare flera veckor.

I maj för några år sedan steg Alterälven så mycket att Rövelvägen fick grävas av för att vattnet skulle kunna ledas bort. (Arkivbild)

I maj för några år sedan steg Alterälven så mycket att Rövelvägen fick grävas av för att vattnet skulle kunna ledas bort. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2024-04-24 05:20

Fenomenet vårflod uppstår när vinterns snö och is smälter och vattnet i marken, sjöar och vattendrag ökar. Vårfloden är en vanlig företeelse på många håll i landet och SMHI har olika metoder för att bedöma vårflodens tidpunkt och omfattning. 

I SMHI:s poddserie fenomenfredag förklarar hydrologen Kristin Röja att vårflod blir det när vattnet i ett vattendrag överstiger sitt medelvattenvärde. SMHI använder sig av olika modeller för att beräkna detta.

– Vi använder en hydrologisk modell där vi bland annat väger in snöns vatteninnehåll, alltså hur många millimeter vatten snön innehåller. Tillsammans med en meterologisk prognog gör vi en prognos för snösmältning och vattenflöde. Den prognosen använder vi sedan för att, vid behov, utfärda hydrologiska varningar om höga flöden eller översvämning, säger hon.

undefined
Enligt hydrologen Kristin Röja på SMHI blir det vårflod när vattnet i ett vattendrag överstiger sitt medelvattenvärde. (Arkivbild)

En kraftig vårflod kan få stora konsekvenser på platser där vattnet drar fram.

– Ifjol var det till exempel en kraftig vårflod i Torneälven som ledde till att vägar fick stängas av, hus svämmades över och avlopp påverkades.

Kristin Röja förklarar vidare att tidpunkten för när vårfloden börjar har förändrats över tid till följd av klimatförändringar.

– Våra mätningar visar att vårfloden numera börjar mellan fem och femton dagar tidigare än i början av 1900-talet.

I mellansverige och södra Sverige är vårfloden igång och det varnas för höga flöden i bland annat Dalälven och Gavleån.

undefined
SMHI spår inte någon kraftig vårflod i Piteälven trots ovanligt mycket snö. (Arkivbild)

I Pite älvdal har det kyliga vädret gjort att snösmältningen inte kommit igång men de stora snömängderna som ligger kvar skulle kunna bidra till en kraftig vårflod när snösmältningen väl sätter igång.

Conrad Brendel, hydrolog på SMHI, säger att vårfloden inte kommer att märkas i Piteälven förrän om flera veckor.

– I nedre delen av Piteälven kommer vårfloden att märkas av i slutet av maj eller början av juni enligt våra beräkningar. I övre delen av Piteälven kan det dröja till mitten av juni. Flödet blir under gul, alltså ingen varning, säger han.

Det är ju rekordmycket snö kvar, kommer inte det att resultera i en kraftigare vårflod?

– Det är mer snö än normalt och enligt våra prognoser kanske det blir lite högre vårflod än normalt men det är svårt att säga. Mycket beror på hur vädret blir, om det smälter snabbt och om det kommer att regna i kombination, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!