PT har flera gånger tidigare skrivit om att reglerna för fjälljakten ses över.
Många svenska jägare har varit kritiska till att utländska medborgare med jaktintresse har haft samma tillgång till den statliga jaktmarken i fjällvärlden som svenska medborgare. Nu blir det ändring på detta.
Enligt ett regeringsbeslut förändras rennäringsförordningen så att jägare bosatta i Sverige får företräde till jakt på statlig mark ovanför odlingsgränsen. Detsamma gäller också för jägare som har anknytning till Sverige exempelvis genom att äga en fastighet, jobba eller driva företag här. Utländska jägare får tillträde till jaktmarkerna efter den 15 september.
Den nya lagen tas emot med glädje av landets jägare, men länets jaktarrangörer är inte lika glada. Det nya beslutet riskerar att slå hårt mot deras verksamhet. Björn Helamb, som bott och verkat som jaktarrangör i fjällvärlden hela sitt liv, har tidigare uttryckt sin oro.
– Det skulle kunna ha en väldigt stor effekt på omsättningen för olika näringsidkare på den extrema glesbygden.
Norrbottensfjällen kan erbjuda småviltjakt på cirka 4,2 miljoner hektar statlig mark ovan odlingsgränsen. Markerna omfattar skiftande naturmiljöer från ren skogsmark till höglänt fjäll. Jakt på dalripa och fjällripa är vanligast. En stor del av området nedanför fjällkedjan utgörs också av goda skogsfågelbiotoper med tjäder och orre.
Upplåtelsen sker med stöd av rennäringslagen. Hänsynen till renskötseln är därför grunden för jakten och hundar som förföljer ren får inte användas.
Här är Länsstyrelsens nya regler för dig som vill jaga småvilt på statens marker:
Du som är fast bosatt i Sverige – eller har svenskt medborgarskap – har rätt att lösa jakttillstånd.
Är du fast boende i Sverige men saknar svenskt personnummer och vill köpa jakttillstånd, måste du ansöka genom att uppvisa personbevis eller liknande för Länsstyrelsen.
Du som inte är fast bosatt i Sverige – men vill åberopa närmare anknytning till Sverige – kan uppfylla det genom något av följande alternativ:
1. Du äger en fastighet i Sverige.
2. Du har en anställning i Sverige.
3. Du driver näringsverksamhet i Sverige.
4. Du som är svensk medborgare men som bor utomlands.
Villkor för fastighet
Om du äger en fastighet i Sverige, och vill köpa jakttillstånd för småviltjakten, ska du kunna visa upp följande handlingar:
Lagfartsbevis, eller förvärvshandling om lagfarten är vilande eller endast sökt.
Bostadsrätt eller andelslägenhet inbegrips inte i begreppet att äga en fastighet och uppfyller inte kravet på närmare anknytning till Sverige.
Villkor för anställning i Sverige
Om du har en anställning i Sverige, och vill köpa jakttillstånd till småviltjakten, ska du kunna visa upp följande handlingar:
Anställningsavtal kompletterat med din senaste lönespecifikation, senaste inkomstdeklaration eller senaste inkomstkontrolluppgift
I vissa fall intyg från arbetsgivaren om placering i Sverige. Detta gäller när placeringen rör sig om en kortare tid än 30 dagar. I annat fall ska placeringen anges i anställningsavtalet.
Villkor om du driver näringsverksamhet i Sverige
Om du bedriver en näringsverksamhet (enskild firma eller som juridisk person) i Sverige, och vill köpa jakttillstånd till småviltjakten, ska du kunna visa upp följande handlingar:
Bevis om F-skattsedel, bevis om registrering för moms, samt bevis om arbetsgivare (anger att företaget har anställda men inte vilka de är)
När det kan anses vara tveksamt att näringsverksamheten är pågående, kan även följande handlingar krävas in från dig som söker:
Senaste deklarationen av näringsverksamheten, samt senaste momsdeklarationen.
Drivs näringsverksamheten som en juridisk person och du som söker inte är anställd av denna utan anger ett "bestämmande inflytande" på verksamheten, ska du visa detta genom att skicka in följande handlingar:
Aktieinnehav som dokumenterar "bestämmande inflytande" och/eller registreringsbevis för bolaget som visar att sökanden sitter i styrelsen och/eller är firmatecknare för bolaget, samt i andra fall urkund och protokollsutdrag som visar ägande och inflytande (styrelsemedlem) i den juridiska personen.