Nedbantad sommarverksamhet gav besparing på 1,5 miljon

Bara två förskolor och två fritids hade öppet i Piteå kommun i sommar, något som gav en besparing på totalt drygt 1,5 miljoner kronor. Men neddragningen får hård kritik av föräldrar.

Myrans förskola i Öjebyn var en av endast två som höll öppet mitt i sommaren. Även två fritidsavdelningar höll öppet. (Arkivbild)

Myrans förskola i Öjebyn var en av endast två som höll öppet mitt i sommaren. Även två fritidsavdelningar höll öppet. (Arkivbild)

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-10-08 21:00

Beslutet om färre sommaröppna avdelningar togs av barn- och utbildningsnämnden i syfte att få budgeten i balans. Men det handlade också om att antalet anmälda barn inte hade överensstämt med de barn som faktiskt kom till de sommaröppna avdelningarna.

Beslutet väckte stor oro och 339 föräldrar skrev på en namninsamling, många kritiska synpunkter kom också in via mejl och samtal. Men när sommaren kom blev det lugnt.

– De flesta som är irriterade över ett beslut brukar höra av sig via mejl eller telefon, men så har det inte varit. Jag har fått ett enda samtal under sommaren från en person som velat bestrida en faktura för att de inte kunnat använda sig av sommaröppna förskolor, säger Louise Mörk.

Kommunen svarade aldrig på den namninsamling som lämnades in i mars.

– En namnsamling tar man emot, men det är svårt att svara på den då det är så många olika personer som skrivit under, säger Louise Mörk.

– Det var en namninsamling utifrån enskilda individers synpunkter, de har alla fått svar på, men sedan kanske man inte är nöjd med svaret, säger Elisabeth Fjällström, förskolechef, som uppger att man utifrån de synpunkter som kom in försök göra det så bra som möjligt.

– Men sedan har vi haft ett beslut att förhålla oss till.

Besparingen för förskolan, utifrån att man minskade från sju till två enheter samt stängde Nattis blev cirka 1,1 miljoner kronor.

Totalt var 203 barn på sommarförskola sommaren 2021 i jämförelse med 492 barn sommaren 2020. Nyttjandegraden var däremot högre. På fritids handlade det om en besparingen på 450 000 kronor.

I kommunens utvärdering nämns att personalen varit nöjda då de kunnat ha sammanhängande fem veckors semester i högre utsträckning.

– Vi var mitt i en pandemi och hade aldrig haft den här organisation tidigare. Men rent generellt så upplever jag att det fungerar över förväntan. Sedan finns det naturligtvis negativa konsekvenser för en del föräldrar som fått en längre körsträcka, vi har inte haft samma servicegrad som övriga året, säger Elisabeth Fjällström.

Inom förskolan skapades enavdelningsförskolor med egna ingångar och barn/personal från samma områden.

– Jag hoppas att de föräldrar som haft sina barn i sommarförskola varit nöjda, säger Fjällström som uppger att en brist är att man inte gått ut med en enkät till föräldrarna, något som kan bli aktuellt framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!