Stabilt isläge efter långa blidan

Efter drygt en veckas blidväder har skoterföret tagit ordentligt stryk i kustlandet. Isarna däremot, har klarat värmen bättre – men det finns flödvatten.

Det har bildats flödvatten på vissa ställen ute i Piteå skärgård. "Men jag har inte fått några rapporter om dåliga isar", säger kommunens skärgårdsansvarige Ulf Forsberg.  (Arkivbild)

Det har bildats flödvatten på vissa ställen ute i Piteå skärgård. "Men jag har inte fått några rapporter om dåliga isar", säger kommunens skärgårdsansvarige Ulf Forsberg. (Arkivbild)

Foto: Eric Laestadius

Piteå2024-03-05 17:00

När Piteå-Tidningen når kommunens skärgårdsansvarige Ulf Forsberg sitter han och Tomas Lindberg fast i flödvatten mellan Bondön och Mellerstön utanför Lillrönnskär.

– Vi är på väg ut med ved till Storräbben, men har en kälke som sitter fast här där det är ett bälte med flöd, säger han.

undefined
Ulf Forsberg var på väg ut till Storräbben med ved när det tog stopp i flödvattnet. "Det ska bli kallare så vi får vända om och vänta tills det blir bättre före". (Arkivbild)

De körde efter en markerad led och han berättar att isen är cirka 20 centimeter.

– Det är inget fel på isen, jag har inte fått några rapporter om dålig is. Exempelvis vid Vargödraget är det bra is, men det finns flödvatten här och där. Det ska bli kallare så vi får vända om och vänta ett par dagar tills det blir bättre före.

Per Söderberg, ordförande för Piteå snöskoterklubb, har inte fått in några rapporter om dåliga isar.

– Det har ju varit väldigt bra isar, de brukar inte ta skada jättefort av blidväder. Men som vanligt är det ju älven och andra strömmande vatten som kan vara riskabla. Älven går alltid upp fort vid Bergsviksbron och vid bron i Böle, där det är samlade strömmar.

undefined
Isen på Lillpiteälven har fallit ordentligt efter tekniska problem i kraftverket.

Han berättar att skoterklubben numera knappt får några rapporter från folk som är ute.

– Folk har sämre koll på isarna jämfört med för 10–15 år sen, då var gubbar ute och fiskade och de brukade rapportera till oss.

Han har däremot sett en varning till skoteråkare på sociala medier om Lillpiteälven. Där har isen fallit cirka en meter vid Lars Linusvägen och nere vid kraftverket liknar isen en krater.

Conny Nyström, parkchef, berättar att isen är tjock på isbanan vid Norrstrand men tövädret har gjort att det är blött, främst på kanterna.

– Det är minst en decimeter vatten nu på kanterna av banan. Det måste bli jättekallt i två veckor för att det ska genomfrysa. Blidan och att det inte är nattkallt har gjort att isen är ganska porös på ytan, det gör ju att sparkar lämnar spår så det börjar bli svårt att åka skridskor. Det är inte troligt att det ska bli skridsko-is något mer, säger han.

undefined
Blidan och varma nätter har gjort att isbanan har blivit ganska porös på ytan. (Arkivbild)

I nuläget är det dock ingen fara att vistas på isbanan där isen är över 70 centimeter tjock. Conny Nyström vill dock påpeka att tjockleken kan variera och att kommunen inte mäter utanför själva banan.

– Jag har noterat att under de fem åren som jag haft ansvar för isbanan så ger den upp ungefär samma tid varje år, i början av april, plus minus en vecka. Öppningen kan däremot skilja mer än en månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!