Piteå kommun har sedan 2016 fått åtta miljoner kronor årligen i statsbidrag till att stärka upp bemanningen inom äldreomsorgen. Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) lovar nu att den bemanningen blir kvar – även om Sverige får en ny regering.
– Det handlar om ungefär 15 tjänster i äldreomsorgen, som vi kunnat tillsätta tack vare de här pengarna från regeringen. Efter valet vet vi inte vilken regering vi har, men vi har bestämt oss för att de tjänsterna ska få bli kvar även om vi tappar statsbidraget, säger Anders Lundkvist.
I deras budget finns också 32 miljoner kronor årligen avsatta till driften av det nya demensboendet på Berget.
Vid en pressträff med socialdemokratiska representanter från kommun, region och riksdag poängterar politikerna hur de olika politiska nivåerna hänger ihop.
– Socialdemokraterna har under mandatperioden avsatt 850 miljoner kronor i investeringsstöd för bostäder till äldre, vi har avsatt två miljarder kronor årligen sedan 2016 för att öka bemanningen inom äldreomsorgen och satsat 350 miljoner kronor på investeringar i välfärdsteknik, berättar riksdagsledamoten Hannah Bergstedt (S) och menar att det är mycket pengar som riskerar att försvinna från Piteå kommun om Sverige får en ny regering.
Partiet tror att möjligheterna att förbättra äldreomsorgen ligger i ny teknik och ökad samverkan.
– Många är rädda för att ny teknik inom omsorgen ska innebära att de äldre blir mer ensamma och får mindre kontakt med personalen, men det ska vara tvärtom. Den nya tekniken ska ge personalen mer tid att ägna åt de äldre, säger Anders Lundkvist.
Ökad samverkan mellan kommun och näringsliv, civilsamhälle och andra myndigheter tror partiet också är en viktig faktor för att hitta nya metoder och idéer till hur äldre kan få det bättre.
– Ett stort problem bland äldre är att många känner sig väldigt ensamma. De vill ha fler mötesplatser, säger Frida Söderberg, som står på Socialdemokraternas kommunfullmäktigelista.
Hannah Bergstedt understryker att den sittande regeringen avsatt pengar till att motverka just ensamhet bland äldre.
– Vi har skjutit till 30 miljoner kronor till pensionärsorganisationer, studieförbund och kulturföreningar i syfte att äldre ska kunna vara med på fler aktiviteter, säger hon.