S vill satsa på landsbygden

Fler personal i äldreomsorgen, mindre förskolegrupper och lokala servicepunkter i glesbygd. Det är några vallöften som Socialdemokraterna vill arbeta för de kommande fyra åren.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-06-26 20:18

Under tisdagen presenterade Socialdemokraterna i Piteå sitt valprogram. Enligt ordförande Stefan Askenryd är det fem sidor långa dokumentet ett resultat av ett flerårigt arbete där man tagit in synpunkter från väljare och medlemmar. Även näringslivet och föreningar har tyckt till.

– Det här är hur vi vill utveckla Piteå de närmaste fyra åren om vi får fortsatt förtroende, säger Stefan Askenryd.

Programmet lyfter fram en ideologisk inriktning om ett tryggt och jämlikt Piteå som kännetecknas av tillväxt och hållbar utveckling där stad och land går hand i hand. Visionerna konkretiseras i 14 vallöften som partiet vill arbeta för den kommande mandatperioden.

– Vi vill anställa fler personal i äldreomsorgen och ha färre antal barn i våra barngrupper på förskolan, säger Stefan Askenryd.

Ett annat löfte är att prioritera det förebyggande arbetet inom vård och stöd mot psykisk ohälsa och missbruk.

– Den psykiska ohälsan växer och vi måste göra något åt det, säger Stefan Askenryd.

Med anledningen av skolnedläggningarna i Alterdalen, Hemmingsmark och Lillpite förlorade Socialdemokraterna många byaröster förra valet.

– Vi tog ett jättetufft beslut, men under de förutsättningar som vi såg då och som vi fortfarande ser var det rätt beslut för eleverna, säger Stefan Askenryd.

Det är ingen hemlighet att partiet vill vinna tillbaka väljarna och i det nya valprogrammet lyfter man fram flera satsningar i landsbygden.

– Vi vill se över om det kan finnas lämpliga kommunala verksamheter som vi kan flytta ut till något landsbygdscentrum, säger Stefan Askenryd.

Det finns en viljeinriktning om att utveckla lokala servicepunkter i kommunens mest glest befolkade delar. Dessutom vill man samla befintliga byapengar för att skapa kraftfullare och enklare verktyg för landsbygdsutveckling.

– I dag finns det flera små summor att söka här och där. Vi vill samla alla de här pengarna i en pott så det blir något ordentligt, säger Carola Bergman, vice ordförande för Socialdemokraterna i Piteå.

Att skapa förutsättningar för bostadsbyggande både på landsbygden och i centrum är ett vallöfte. Målet har varit prioriterat länge – men har av olika anledningar dröjt i byarna.

– Det har tagit lite tid att ta fram olika markalternativ på landsbygden som är lämpliga att bygga på, säger Carola Bergman.

När kommunen har ordnat byggklar mark förutsätter Stefan Askenryd att företagen bygger på landsbygden som de har lovat för att få markanvisningar i centrum.

– Det är en gemensam överenskommelse. Om de inte uppfyller det får de skämmas, säger han.

Att skapa fler mötesplatser i olika miljöer i såväl landsbygd som stad är ett annat vallöfte som delvis hör i hop med löftet om att Piteborna ska känna sig trygga både i hemmet, jobbet och ute på stan.

– Om folk möts och träffas så motverkar det otrygghet, säger Stefan Askenryd.

Socialdemokraterna vill att kommunen ska ge en god service till näringslivet och utveckla starka nätverk mellan företag. Dessutom vill man skapa förutsättningar för ett jämlikt och rikt kultur- idrotts och föreningsliv med möjlighet till både bredd och spets.

– Vi vill att fler människor ska flytta till Piteå. För att få till stånd det måste man hitta arbete och få en bostad. Men det måste även finnas en bra fritid med mötesplatser, säger Carola Bergman.

Vallöften

Utveckla lokala servicepunkter i kommunens mer glest befolkade delar.

Samla befintliga byapengar och byautvecklingsmedel för att skapa kraftfullare verktyg för landsbygdsutveckling.

Prioritera arbetet med att skapa förutsättningar för bostadsbyggande både på landsbygden och i staden.

Byggklar mark säkras genom att vatten, avlopp och bredband finns tillgängligt. Detta för att göra det möjligt att skapa nya bostadsområden och företagsetableringar.

Kommunen ska ge god service till näringslivet, ha god framförhållning i etablering av nya verksamhetsområden och verka för att utveckla starka nätverk mellan företag.

Med en bra vuxenutbildning skapa möjlighet för Pitebornas karriärväxling, livslångt lärande och rörlighet på arbetsmarknaden.

Skapa förutsättningar för ett jämlikt och rikt kultur- idrotts och föreningsliv, med möjlighet till både bredd och spets.

Skapa mötesplatser i olika miljöer, såväl ute som inne och i såväl landsbygd som stad.

Piteborna ska känna sig trygga i hemmet, på jobbet, ute på stan och ha tilltron till att de får stöd och hjälp när de behöver det.

Utveckla folkhälsoarbetet för att förebygga fysisk, psykisk och social ohälsa.

Prioritera det förebyggande arbetet inom vård och stöd mot psykisk ohälsa och missbruk.

Anställa mer personal i äldreomsorgen.

Ha färre antal barn i kommunens barngrupper. Förskollärare och barnskötare är viktiga yrkesgrupper som arbetar tillsammans i förskolan.

Öka samverkan inom kommunen, med andra kommuner, med näringsliv och civilsamhälle och med andra myndigheter och därmed hitta nya metoder och ta vara på nya idéer för att utveckla välfärden.

Källa: Socialdemokraterna i Piteå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!