S-veteranerna oroas av skolprotesterna

Skolnedläggningarna är en stor fråga i Piteå och protesterna är många och högljudda.Så pass högljudda att rutinerade socialdemokrater aldrig har varit med om en sådan folkopinion i någon fråga tidigare.

Maj-Britt Lindström (S), tidigare kommunalråd i Piteå, tror det finns en risk att partiet förlorar mandat i valet på grund av skolfrågan. (Arkivbild)

Maj-Britt Lindström (S), tidigare kommunalråd i Piteå, tror det finns en risk att partiet förlorar mandat i valet på grund av skolfrågan. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2014-08-28 19:36

Politik kan vara tumultartad, bara den här mandatperioden har Socialdemokraterna i Piteå tampats med frågor som SSU-skandalen och OK-härvan som inte direkt rör partiet men kastat en skugga över det. Den stora politiska frågan just nu är dock skolstrukturförändringarna som bland annat innebär nedläggning av ett antal byaskolor.

Protesterna har varit många från kommunmedborgare. Manifestation, försök till en folkomröstning och upprop i olika forum är bara några exempel. Om en dryg vecka planeras ytterligare en demonstration i protest mot förändringarna.

Valresultat

Två rutinerade socialdemokratiska politiker som PT pratat med har aldrig tidigare varit med om en folkopinion som den här i någon fråga.

– Nej, aldrig, säger Maj-Britt Lindström, kommunalråd mellan 2002 och 2006.

– Nej, jag har inte varit med om det förut, men jag har varit med om att lägga ner skolor, säger Annie Persson, kommunalråd mellan 1979 och 1989.

Den första skolan, Hemmingsmarks skola, är stängd från och med i höst. Skolstarten då elever bland annat fått börja i en ny skola aktualiserade frågan på nytt – mitt i valrörelsen. Det går bara att sia om skolstrukturförändringarna kommer att ge avtryck i valresultatet men Maj-Britt Lindström tror det.

– Min tanke är att vi kanske kan tappa något mandat men inte att vi förlorar majoriteten i kommunen, säger hon.

"Rättvisa mot medborgarna"

Däremot anser inte Lindström att frågan skulle ha skjutits på för att inte riskera att förlora röster.

– Eftersom det är 50 klasser som försvinner tycker jag inte att man kan fega ut. Vi måste vara rättvisa mot medborgarna och då ska vi också kunna diskutera en sådan här fråga ett valår.

Socialdemokraterna har haft egen majoritet i Piteå i drygt 70 år. I kommunvalet 2010 fick partiet 56,45 procent av rösterna. Då gick man framåt trots att SVT:s granskning av äldreomsorgen i kommunen just sänts på tv. I valet 2006 fick Socialdemokraterna 54,54 procent.

Annie Persson är dock inte säker på att skolfrågan avspeglar sig alls i årets valresultat.

– Jag hoppas inte det. Vi har haft egen majoritet i så många år nu och jag vågar säga att Piteå är en välskött kommun. Jag hoppas att vi får ha kvar det förtroendet.

Både Lindström och Persson anser dock att partiet skulle ha förankrat frågan bättre ute i byarna innan beslutet fattades.

Uppbackning

Sittande kommunalråd Helena Stenberg (S) vill inte spekulera i valresultat relaterat till skolfrågan.

– Alla frågor kommunen håller på med påverkar hur människor röstar och det här är en fråga som är viktig för många människor, säger hon.

Hon har svårt att bedöma om opinionen varit starkare i den här frågan än andra. Stenberg säger dock att man fått uppbackning för beslutet.

– Vi har fått mycket stöd för att vi tagit svåra beslut som behövs.

Inte heller Helena Stenberg tycker att det hade varit läge att vänta med förändringarna till efter valet av strategiska anledningar.

– Jag tänker att vi alltid ska föra en ärlig politik utifrån de förutsättningar och problem vi har. Vi ska ta ansvar för hela Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om