Socialdemokraterna backade i 11 av 14 Norrbottenskommuner och valet till regionen blev en kalldusch med fyra förlorade mandat. Hur kunde det bli så?
En valanalysgrupp har analyserat resultatet och kommit med förslag på förändringar.
– En sak vi tydligt kan se är att maktinnehav kostar. Socialdemokratin är ett parti som tar ansvar och som inte räds att fatta tuffa beslut och göra de förändringar som krävs för att klara ekonomi eller strukturförändringar på lång sikt och det är inte alltid det uppskattas av väljarna, säger riksdagsledamoten Ida Karkiainen som lett analysen.
Analysen innehåller också en stor portion självrannsakan. Bland annat konstaterar gruppen att partiet behöver växla upp på sociala medier. De skriver att ett parti som lyckats bli en folkrörelse på sociala medier är Sverigedemokraterna vars "svans" snabbt kommer med motargument när Socialdemokraterna presenterar reformer och förslag.
"Vi socialdemokrater behöver jobba med att skapa en liknande folkrörelse, där andra bär vår politik utöver våra medlemmar och företrädare".
Valanalytikerna konstaterar också att om partiet ska lyckas med det måste budskapen förpackas mer känslobaserat.
"Sverigedemokraternas folkrörelse på nätet finns där människor finns – lokala debattgrupper och lokalmedias facebookflöden till exempel. Där måste vi också finnas".
När det gäller politiken är analysen att innehållet har varit bra. Däremot upplever många i länsorganisationen att utspelen på central nivå har kommit för tätt, för sent och varit för splittrade.
En viktig fråga för norrbottningarna är landsbygdsfrågorna och där känner inte analysgruppen att regeringens reformer har gett avtryck i vardagen.
"Många väljare upplever att delar av vår politik tvärtom har straffat de som bor på landsbygden och gynnat rika storstadsbor. En central sakpolitisk fråga i det sammanhanget är de höjda bränsleskatterna och i stort samarbetet med Miljöpartiet".
Gruppen konstaterar också att det har upplevts som att partiet har svängt i integrationsfrågan och tappat i viktiga frågor som jämställdhet, klimat och jämlikhet. Regionalt vände sig besvikna S-väljare till Sjukvårdspartiet då det fanns en misstro mot att de styrande skulle kunna lösa sjukvårdens problem.
"Lokalt hade vi på en del håll större fokus på interna strider än att nå ut med våra budskap till väljarna. Det har också varit svårt att försvara beslut som slagit negativt mot kommuninvånarna, exempelvis bränsleskatterna".
Valanalysen i sin helhet kan ni läsa här tillsammans med årsbokslutet och verksamhetsberättelsen.