S-ordförande slår tillbaka mot kritiken

Mattias Karlsson, riksdagsledamot och gruppledare för Moderaterna i riksdagen, menar att Piteå är med och driver på inflationen med sin rekordstora minusbudget. Claes Danell, ordförande för Socialdemokraterna i Piteå, slår nu tillbaka mot kritiken.

Claes Danell, ordförande för Socialdemokraterna i Piteå, kräver att regeringen skjuter till med extra statsbidrag för att hjälpa kommunerna. (Arkivbild)

Claes Danell, ordförande för Socialdemokraterna i Piteå, kräver att regeringen skjuter till med extra statsbidrag för att hjälpa kommunerna. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-06-29 21:30

I måndags klubbade kommunfullmäktige i Piteå en historisk stor minusbudget på 116 miljoner kronor. Dessutom klubbade majoriteten igenom verksamhetsplanen för perioden 2024–2026. Mitt i den ekonomiskt tuffa situationen med hög inflation och stigande räntor kommer man att göra investeringar på 356 miljoner kronor där största delen går till skola och omsorg. 

Mattias Karlsson, riksdagsledamot från Luleå och gruppledare för Moderaterna i riksdagen, kritiserade den offensiva budgeten och menade att Piteå driver på inflationen med sin budget. Ett uttalande som Socialdemokraterna i Piteå reagerar på.

– Vi är medvetna om att inflationen är en viktig fråga, och vi delar bekymret över påverkan den har på hushållen och företagen. Vi ser dock att regeringen har agerat återhållsamt av rädsla att påverka penningpolitiken negativt. En generell trend i Europa visar dock inte att länder som är mer återhållsamma med finanspolitiken har lägre inflation, säger Claes Danell, ordförande för Socialdemokraterna i Piteå och fortsätter:

– Sverige är ett av de länder som har erbjudit minst stöd till hushåll och företag under energikrisen. Ändå har vi haft en jämförbar inflationstakt som Frankrike och Tyskland som har erbjudit mångdubbelt större stödåtgärder. Att påstå att kommunens investeringar är det som driver inflationen är därför högst tvivelaktigt. Om inte vi ska använda pengarna nu för att säkra vår välfärd, när ska vi då göra det?

Claes Danell vill därför att regeringen agerar omgående med stödåtgärder till kommuner och regioner för att hjälpa dem att klara av den tuffa ekonomiska situationen.

– Jag köper inte vad Mattias Karlsson säger. Det han i stället behöver göra är att ta ansvar, för han sitter ju i riksdagen, och Moderaterna styr ju i landet. Vi vill ha besked från regeringen om de kommer att hjälpa kommunerna.

Han betonar dessutom att Moderaterna i Piteå budgeterade med ett minusresultat på 108 miljoner kronor i sin skuggbudget.

– Det är glädjande att Moderaterna i Piteå inte håller samma linje som Mattias Karlsson. Men det som skiljer oss åt lokalt är att Moderaterna vill privatisera nästan all kommunal verksamhet. Om Mattias Karlsson har invändningar mot budgeten bör han lika mycket rikta sin kritik mot M i Piteå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!