På en presskonferens i tisdags presenterade Socialdemokraterna i Piteå sina sina skolsatsningar inför höstens val.
– Vi är stolta över att ha utsetts till Sveriges bästa skolkommun och ska även fortsättningsvis ha hög personaltäthet i våra verksamheter. Alla barn, oavsett var man bor eller vilka behov man har, ska få en bra skolgång så att man uppnår målen och klarar sig hela vägen genom gymnasiet, säger Peter Roslund, kommunalråd i Piteå.
Läxhjälp åt alla
Socialdemokraterna vill investera 250 miljoner kronor i skolan fram till år 2020. Bland annat ska alla elever erbjudas gratis läxhjälp efter skolan – en kostnad på ett antal miljoner kronor per år.
– I Piteå ska inte föräldrarnas plånbok avgöra om du får hjälp och stöd. Därför vill vi satsa på att utveckla läxhjälpen, säger riksdagsledamoten Hannah Bergstedt, ordförande för Socialdemokraterna i Piteå.
Personliga datorer
Till hösten ska alla elever på gymnasiet få en egen dator. En investering på nio miljoner första året och sedan tre miljoner kronor per år. När satsningen har utvärderats är löftet att införa personliga datorer på samtliga högstadieskolor också. Tidigast hösten 2015 kan det bli aktuellt.
Lokalsatsningar
Den största investeringen i en kommande driftsbudget gäller skollokaler. Först ut är ombyggnader i Strömnäs och Sjulnäs. Även Munksund och Sjulsmarks skolor är på tapeten att byggas om.
– Vi kommer att lägga minst 230-240 miljoner fram till år 2020 för att våra barn ska ha friska och ändamålsenliga lokaler och bra utemiljöer, säger R o slund.
"Tuffa beslut"
Skolorna i Hemmingsmark, Lillpite och Alterdalen ska läggas ned. Byborna har uttryckt starkt missnöje men Peter Roslund försvarar beslutet även om han är medveten om att det kommer att kosta röster i valet.
– Vi visar att vi är beredda att leda kommunen även med tuffa beslut och även om det är valår. Det är ett svårt beslut att stänga något som ligger människor nära men jag tror ändå att det är det rätta med tanke på utvecklingen av elevantal och ökade krav på skolan. Sedan får medborgarna och väljarna värdera om man tycker det är bra eller dåligt, säger han.