Vid kongressen i oktober i fjol tog landets S-kvinnor beslut om att Sverige även fortsatt bör vara militärt alliansfria och stå utanför Nato. Den åsikten står förbundet upp för även nu. Partiets och riksdagens beslut att skicka in en ansökan var väntad men inte vad S-kvinnor under alla år kämpat för.
– S-kvinnor har historiskt alltid kämpat hårt för fred och kärnvapenfritt. Vi har Alva Myrdal, Inga Thorsson och Maj-Britt Theorin som varit S-kvinnor och verkligen jobbat med de här frågorna. Fredsfrågor har varit en central del ända sedan starten, säger Elisabeth Lindberg, Piteå, ordförande för S-kvinnor i Norrbotten.
Frågan har dock diskuterats mycket på alla nivåer inom förbundet och meningarna kring ett medlemskap har varit delade även inom S-kvinnor.
– Det finns många som är för och många som är emot. Vi har tidigare uppmanat medlemmar att delta i det arbete som föregått partiets beslut och bedriva sin kamp för eller emot där.
Var står du själv i Natofrågan?
– Jag tror att man kan bedriva fredsarbete på ett annat sätt än att gå med i Nato. Samtidigt tänker jag att när Margot Wallström, som jag har stor respekt för både som politiker och S-kvinna, säger ja till Nato så ligger det något bakom det också. Men för mig är fredsfrågorna så pass viktiga att jag inte kan säga ja.
Elisabeth Lindberg konstaterar att det är ett komplicerat läge med komplicerade frågor.
– Dessutom ser man att frågorna blir fler och fler för varje dag som går.
Nato-landet Turkiets kravlista på Sverige för att kunna säga ja till svenskt medlemskap är en av dessa frågor.
– Det är förstås fruktansvärt om en så odemokratisk stat dikterar våra villkor, säger Elisabeth Lindberg.
På förbundsnivå har S-kvinnor betonat att om ansökan godkänns av Nato måste Sverige tydligt förbli en kärnvapenfri zon, både i freds- och eventuell krigstid. "Ett medlemskap i Nato och militär upprustning får inte ske på bekostnad av vår strävan för fred och nedrustning, framför allt kärnvapennedrustning", skriver förbundet.
– Vi accepterar givetvis det beslut som är taget av partistyrelsen och riksdagen. Vår främsta uppgift nu är att arbeta för fred och nedrustning både i Sverige och inom Nato, säger Elisabeth Lindberg.