Det ryska beslutet att införa tullar på virke oroar skogsindustrin i både Sverige och Finland (se faktaruta). Sedan den 1 juni 2007 tar Ryssland tio euro per kubikmeter i så kallad exportskatt och har aviserat ytterligare chockhöjningar.
Än värre drabbas Finland. De hämtar en fjärdedel, 15 miljoner kubikmeter virke, från Ryssland.
- Dagens problem i Finland är Sveriges problem i morgon. Den ryska skatten påverkar tillgången på råvara i hela Östersjöregionen, betonar Arwidson.
Dessutom har Ryssland hotat att stänga viktiga gränsstationer för utförsel av timmer. Något som ytterligare skulle försvåra en import.
I fredags träffade handelsminister Ewa Björling sin finländske kollega Paavo Väyrynen i Helsingfors för att diskutera den uppkomna situationen. Samtidigt förs förhandlingar om de ryska tullarna där EU för Sveriges och Finlands talan.
Rysslands införande av exportskatter på timmer kan också ses som ett förhandlingsutspel. Klart står dock att de ryska besluten även syftar till att få investerare till landet. Ryssland vill i högre grad själva förädla sin skogsråvara. Då behövs stora investeringar i den ryska skogsindustrin. Ett stopp av virkesexporten sätter press på de stora aktörerna i övriga Europa.
- Vi följer utvecklingen med viss spänning, säger Arwidson, som är glad att också utrikesdepartementet tar situationen på största allvar.
- Något som handelsminister Ewa Björlings besök i Finland är en bekräftelse på.
Samtidigt spelar Ryssland högt. Virket är en viktig exportvara för landet. Stora intäkter står på spel.
Skogen och skogsindustrin är ryggraden i svensk ekonomi. Ingen annan bransch kan redovisa så högt nettoexportvärde.
Hur ett eventuellt exportstopp slår mot pappersbruken i Piteå är svårt att i dagsläget sia om. Smurfit Kappa Kraftliner importerar bara en liten del från Ryssland. Det mesta av den utländska råvaran köps i de Baltiska staterna.
SCA Packaging i Munksund påverkas också marginellt eftersom SCA själva äger en massa skog.
Kriget om råvaran lär dock trappas upp. För samtidigt som industrierna ropar efter mer ökar även efterfrågan på biobränslen.