Rysk koppling kan bromsa kärnkraftsbygge

Förberedelser för en kärnreaktor vid Bottenvikskusten är i full gång. Men slutgiltigt tillstånd saknas ännu och nu kräver Finlands försvarsdepartement en riskbedömning av den nära kopplingen till Ryssland.

Kärnkraftverket med reaktorn Hahnikivi 1 som det är tänkt att se ut. Nu kompliceras tillståndsfrågan av att Finlands försvardepartement vill utrede riskerna med att projektet är nära knutet till Ryssland.

Kärnkraftverket med reaktorn Hahnikivi 1 som det är tänkt att se ut. Nu kompliceras tillståndsfrågan av att Finlands försvardepartement vill utrede riskerna med att projektet är nära knutet till Ryssland.

Foto: Fennovoima

Piteå2021-10-25 15:34

Spaden har satts i jorden på halvön Hahnikivi vid Pyhäjoki i norra Österbotten. Konsortiet Fennovoima bygger infrastruktur och uppför byggnader för det blivande kärnkraftverket. Målet är att tillståndet för själva reaktorn Hahnikivi 1 ska vara klart sommaren 2022, med byggstart 2023.

Projektet är nära knutet till Ryssland då statliga företaget Rosatom är delägare i Fennovoima och ska leverera en nyckelfärdig reaktor. Därför vill nu försvarsdepartementet ha de geopolitiska och ekonomiska riskerna utredda och pekar på osäkerheter till följd av Rysslands ekonomiska utveckling och de sanktioner EU infört.

Farhågor finns bland annat för ett ensidigt beroende av ryskt kärnbränsle och att energiförsörjningen kan bli ett maktinstrument.

Departementet har inte kommenterat huruvida de nya kraven riskerar att stoppa projektet.

Jouni Takakarhu, projektledare vid Fennovoima, uppger för finska nyhetsbyrån STT att Rosatoms deltagande kommer att säkra finansiering och expertis. Han tror inte att kärnkraftsprojektet läggs ner.

Kärnkraftsplanerna möter även motstånd på svenska sidan av Bottenviken. Ett tiotal kustkommuner har tagit ställning mot bygget och Nätverket kärnkraftsfritt Bottenviken har i en skrivelse vädjat till finska regeringen om att planerna ska stoppas.

Den totala kostnaden för Hahnikivi 1 beräknas till 7,5 miljarder euro. Målet är att producera el i kommersiell skala från 2029.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!