Rykande heta tips till blivande grillmästare
Den som lyckas bevara smaken i råvarorna bäst kommer att gå långt i årets Grill-Janne. Det var ett av många värdefulla tips som kocken Jon Oskar Arnason gav deltagarna i gårdagens upptaktsträff inför den populära grilltävlingen.
Deltagarna i Grill-Jannekursen fick mängder av bokstavligt talat goda tips, och lät sig väl smaka av det färdiggrillade resultatet.
Foto: Erik Westergren
På fredagen är det semifinal i själva huvudtävlingen. I år är det åtta lag som tävlar; Arena Piteå, Strömbackaskolan, Nuab, Salute, Cederkliniken, PIF:s fotbollsdamer, Plåtcentrum Piteå samt ett publiklag, som arrangörerna utser på plats. De fyra bästa lagen i semifinalen går sedan vidare till finalen, som avgörs lördagen den 31 juli.
Grillmästarkurs
I går fick deltagarna en initierad kurs i konsten att grilla på restaurang Bryggargatan. Kocken Jon Oskar Arnason delade med sig av sina kunskaper och visade de tävlande hur man uppnår välsmakande resultat med kolgrillar.
Bland de tips han förmedlade var hur man bäst röker råvaror i grillen (använd torra kryddor och träslag), hur man bevarar spänsten i pilgrimsmusslor (de får inte ligga för länge på grillgallret), hur man bevarar smaken i havskräftor (hellre för lite grillade än för mycket), hur man bevarar saftigheten i lax (grilla bara på den ena sidan, och på indirekt värme, alltså inte rakt ovanför grillkolen utan vid sidan om).
Han rådde också deltagarna att behålla locket stängt på klotgrillarna, så att värmen kan cirkulera. Då slipper man problemet med att råvarorna blir brända på undersidan och råa på ovansidan.
Maritima råvaror
På kursen fick deltagarna också veta vilka råvaror de ska använda i semifinalen; pilgrimsmusslor, havskräftor och lax. Dessutom får varje lag ett presentkort på 400 kronor som de kan köpa valfria råvaror och tillbehör för.
- Råvarorna ska räcka till två tallrikar, en till juryn och en till publiken, berättar Tomadj Karimi, som arrangerar Grill-Janne tillsammans med Bryggargatan och samarbetspartnern Solstickan.
Smak och utseende
Juryn består av fjolårsvinnarna Go Excellent samt en representant för Solstickan.
- De bedömer först och främst smak och utseende. Sen tittar de även på samarbetet i laget, hur deltagarna hanterar redskapen, hur de sköter sig runt bordet och hur kreativa de är i användandet av grillen, säger Tomadj Karimi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!