36-årige André Bengtsson vet hur svårt livet kan vara med diagnoser som adhd och borderline. Han fick diagnoserna när han var 12 och 16 år. Då fick han svart på vitt att han inte var som alla andra.
– Och då blev jag så. Jag gick helhjärtat in i rollen, sa han när han berättade om sitt liv i Havsbadskyrkan på torsdagskvällen för en nästan fullsatt sal.
Utanförskap
När han var ung fick han gå i särskola tillsammans med 18 andra likadana som han själv. En lärare och inga extra resurser.
– Tänk er 18 studsbollar så förstår ni.
Gemenskapen fann han i grupper med likasinnade för med "vanliga" barn fick han inte vara. Utanförskapet ledde så småningom till missbruk för där fanns gemenskapen.
– Då förstod jag inte vad det innebär att ha adhd, det var aldrig någon som förklarade det för mig. Jag visste bara att jag inte var som andra.
I dag vet han bättre. De sista två och ett halvt åren har han varit drogfri och lever ett "normalt" liv med sin familj. Han har fått rätsida på sitt liv.
– Jag har accepterat min diagnos och lärt mig leva med den. Jag vet att jag inte är min diagnos, utan en del av den.
Rutiner viktiga
Han kom till insikt om vad det var som gjorde att han trivdes att sitta i fängelse.
– Det var strukturen och rutinerna som gjorde att jag mådde bra i fängelse. Då knarkade jag inte, men så fort jag kom ut började jag må dåligt och det dröjde aldrig länge förrän jag var tillbaka igen. I fängelset kliver man upp klockan 07.00 då celldörren öppnas, går till verkstaden 09.00, slutar 16.00 och så vidare.
Rutiner är a och o. Men precis som för alla människor blir det fel ibland. Impulsiviteten tar över, han avviker och då kan hela dagen gå fel.
Ingen förklaring
Nu är det 25 år sedan han fick diagnosen adhd. Eller som det hette på den tiden, mbd.
– Fortfarande finns så mycket okunskap, sa han som åker land och rike runt och föreläser om diagnosen och försöker skapa förståelse.
I en stor del av sitt liv använde han diagnosen som en ursäkt för att kunna bete sig och göra dumma saker, "Jag kan inte hjälpa det", "Jag har en hjärnskada".
– Ingen förklarade vad det handlade om och jag fick ingen hjälp.
Svart eller vitt
I sin ärliga föreläsning kom han in på hur svårt det kan vara med relationer till andra människor, hur allt är svart eller vitt, sol eller regn, hur han har svårt att släppa och gå vidare med tankar och känslor för att han analyserar för mycket. Även om hur svårt det är att se sin egen roll i en konfliktsituation.
Enligt André Bengtsson har mellan 3 till 6 procent av alla barn i Sverige diagnosen adhd.
– Det är ett av de vanligaste funktionshindren i dag. Om någon berättat för mig för 25 år sedan vad det innebär att leva med min diagnos så kanske mitt liv sett annorlunda ut. Den dag jag accepterade att jag är som jag är kunde jag börja titta på vad jag kan göra för att få livet att fungera.