Redan vid halv två-tiden i går började hungriga besökare att dyka upp på Byxtorget i centrala Piteå. Vid halv fyra var det dags att öppna grytorna och servera nykokt Pitepalt med klassiska tillbehör som lingonsylt, smör och kall mjölk.
Köerna var till en början långa och ett tag blev det lite kris när sylten tog slut, men det ordnade sig efter ett tag och alla kunde äta sig mätta och belåtna.
Många som PT pratade med tyckte att palten som serverades i solskenet smakade ovanligt gott, vår "lokala nationalrätt" gick helt enkelt hem hos både stora som små, Pitebor som turister.
"Underbart med palt"
En palt per person var regeln, men en del backade och tog påfyllning i alla fall efter ett tag ...
Calle Nilsson, Stockholm och flickvännen Minna Johansson, Småland, semestrar i Calles mormors stuga på Borgarudden utanför Norrfjärden och hade letat sig in till stan för att äta.
- Det är underbart med palt, menade Calle som dock tyckte de paltar som serverades på Byxtorget var lite hårdare i konsistensen än mormors hemlagade.
Daniel Eklund, Piteå, hade tagit med sig de tre barnen in till stan för att äta middag.
- Mamma är på jobbet så då åkte vi hit! Palten var god, klart godkänd!
Lilla Mira Pettersson, snart tre år, mumsade palt med mamma Hedqvist och pappa Andre Pettersson i skuggan på en filt på gräset nedanför torget.
- Det är hennes favoriträtt, menade Malin som efter måltiden fick se sin dotter, glad dansa runt på gräset - någon "paltschwim" blev det aldrig frågan om!