Rusning för att vaccinera mot cancer

Nästa år får alla elvaåriga flickor gratis vaccination av skolsköterskan mot cancer på livmoderhalsen. Men redan i dag väljer många föräldrar i Piteå att vaccinera sina döttrar och betalar då de cirka 2 400 kronorna ur egen ficka.

Berit Lundström, distriktssköterska på Läkarhuset Björnen i Piteå vaccinerar flera Piteåflickor i veckan mot livmoderhalscancer. "Även äldre kvinnor kan vaccinera sig, men effekten avtar med åldern".

Berit Lundström, distriktssköterska på Läkarhuset Björnen i Piteå vaccinerar flera Piteåflickor i veckan mot livmoderhalscancer. "Även äldre kvinnor kan vaccinera sig, men effekten avtar med åldern".

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-05-11 06:00
Livmoderhalscancer orsakas av viruset HPV och sprids via sexuella kontakter. I dag finns dock vaccin som ger bra skydd mot cancerformen, dels Gardasil som släpptes 2006, dels konkurrent Cervarix som kom ett år senare (läs mer i faktarutan).
Från och med januari 2010 får alla flickor, födda 1999 eller senare, gratis vaccination mot livmoderhalscancer via skolsköterskan.
Betalar själva
Men många föräldrar väljer att själva betala för att låta sina döttrar få det skyddande vaccinet redan i dag. Eftersom vaccinet är förebyggande bör det helst ges före sexuell debut.
- Främst har vi vaccinerar flickor mellan 13 och 17 år som omfattas av högkostnadsskyddet. Bara i dag har vi haft fyra-fem vaccinationer, säger Berit Lundström, distriktssköterska på Läkarhuset Björnen i Piteå.
Hon berättar att en rusning uppstod i höstas, sedan dess har läkarhuset i snitt haft ungefär tio vaccinationer i veckan.
- Jag tycker det är bra att låta vaccinera sina döttrar, men sedan blir det förstås en ganska stor kostnad på ett halvår, särskilt om man är ensamstående.
Ges av sköterska
Själva vaccinet består av tre doser och kostar totalt drygt 3 300 kronor på Apoteket. Flickor mellan 13 och 17 år betalar dock bara 1 800 kronor, sedan kostar själva sticket 200 kronor/gång. Totalt hamnar kostnaden då på 2 400 kronor.
Alla tre sprutor ska tas inom ett halvår.
- Har man två, tre döttrar i ungefär samma ålder mellan 13 och 17 så tjänar man på att göra det samtidigt, eftersom kostnaden går på familjens gemensamma högkostnadsskydd, säger Berit Lundström.
På Läkarhuset Björnen får de unga flickorna först träffa en läkare (kostnadsfritt) som sedan skriver ut vaccinet. Det hämtas sedan ut på Apoteket och själva sprutan ges av en sköterska.
Rätt stort intresse
Föräldrar som vill låta vaccinera sina barn mot HPV kan också vända sig vårdcentralen. På Piteå Vårdcentral rör det sig om någon vaccinering i veckan. En läkare skriver ut vaccinet, men något läkarbesök behövs inte.
- Det har varit rätt stort intresse, säger Ingrid Holmqvist, barnmorska som pratar med unga flickor och deras föräldrar innan vaccinationen.
Även till ungdomsmottagningen i Piteå har många föräldrar/ungdomar hört av sig angående vaccinet. Men i dagsläget hinner inte personalen med att erbjuda det där.

Fakta Livmoderhalscancer och HPV
Varje år insjuknar cirka 500 kvinnor i Sverige i livmoderhalscancer - 150 av dem dör.
HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen. Cirka 70 procent av alla sexuellt aktiva kvinnor och män får infektionen en eller flera gånger i livet.
Infektionen kan orsaka kondylom och i värsta fall utvecklas till cancer i livmoderhalsen hos kvinnor.
Både vaccinen Gardasil och Cervarix skyddar mot livmoderhalscancer, det förstnämnda även mot kondylom.
Trots att man vaccinerar sig är det ändå viktigt att fortsätta att ta sina cellprover i vuxen ålder.
Även pojkar kan vaccinera sig och minskar då risken både att få och föra vidare kondylom och sprida vidare virus som leder till livmoderhalscancer.
Det är oklart hur många år vaccinen skyddar, men forskarna tror cirka fem år.
Även vuxna kvinnor kan vaccinera sig, men nyttan avtar med åldern.

Källa: Läkemedelsverket, landstinget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om