Rullstolsburna stängs ute från gym och bad

Dörrar som inte är tillräcklig breda, larm som inte fungerar, trappor istället för hissar och träningsredskap som står för tätt. De rullstolsburna i PT:s spridningsområde stängs ute från både simhallar och gym visar en omfattande kartläggning.

"Personer med funktionsnedsättningar ska ha samma möjligheter att träna som andra" menar Maria Holmquist Ek, enhetschef på LSS råd och stödteam i Piteå.

"Personer med funktionsnedsättningar ska ha samma möjligheter att träna som andra" menar Maria Holmquist Ek, enhetschef på LSS råd och stödteam i Piteå.

Foto: Anders Westergren

PITEÅ2008-08-30 06:00
- För oss är det enkelt. Vi köper ett årskort någonstans och sätter igång. Men för personer som är rullstolsburna är det betydligt svårare att träna, säger Inger Lundgren, sjukgymnast på LSS råd och stödteam i Piteå.
Hon och kollegan Susanne L Johansson har undersökt och poängsatt totalt tolv bassänger och elva träningslokaler i Piteå, Älvsbyn, Arjeplog och Arvidsjaurs kommuner. Det handlar både om landstingets, kommunens och de privata aktörernas anläggningar.
Brister
Läsningen är dyster - överlag har de rullstolsburna väldigt dåliga möjligheter att kunna simma och träna på gym. I Älvsbyns simhall kan i princip rullstolsburna kvinnor inte simma alls:
- Där är dörren in till omklädningsrummet/duschrummet alldeles för trång, rullstolen tar sig inte igenom, säger Lundgren.
Överlag finns en rad brister:
Bara sju av tolv bassänger har stollyft ner till bassängen.
Sju av anläggningarna har bastu för rullstolsburna.
I rätt höjd
Larm finns på de flesta anläggningar, men många visade sig inte fungera när de testades, eller personalen kunde inte se från vilket rum det larmades.
Bara på Pite havsbads äventyrsbad fanns klädkrokar i rätt höjd i damernas omklädningsrum, fem av anläggningarna har speglar i rätt höjd:
- Det är faktiskt en viktig sak: Jag vill ju kunna se mig själv i spegeln efter badet eller träningen, menar Inger Lundgren.
Överlag är det enklast för de rullstolsburna att träna och simma i landstingets lokaler (sjukgymnastiken), men för att få tillträde dit måste man först "sjukförklaras" av en läkare. För den som är frisk och vill ta eget ansvar för träningen är det väldigt begränsat - särskilt i inlandet.
- Jag skulle vilja säga: Flytta till Öjebyn. Det är den enda anläggningen som verkligen fungerar, säger Lundgren.
Ny lag
Enligt FN har även personer med funktionsnedsättningar rätt att få träna. Även Boverkets byggregler säger att alla lokaler som riktar sig till allmänheten ska kunna nyttjas av personer som sitter i rullstol.
Ordentlig press på kommunerna och landstinget sätter dock en ny lag som införs 2010. Den slår fast att alla offentliga lokaler och allmänna platser ska vara tillgängliga för funktionshindrade.
- Om man säger så här: Det återstår en hel del att göra för landstinget och kommunerna, säger Maria Holmquist Ek, enhetschef på LSS råd och stödteam.
Fysiskt aktivitet är viktigt för hälsan och allt fler läkare skriver i dag också ut fysisk aktivitet på recept, FAR till sina patienter.
- Man ska ju kunna leva som vanligt och sköta ett jobb, trots att man har en funktionsnedsättning, säger Maria Holmquist Ek.
De båda kollegorna möter många funktionshindrade i sitt yrke och tror att de flesta väljer bort träningen, just för att det blir för jobbigt:
- Det är nog väldigt få som tränar, konstaterar Inger Lundgren.
Kartläggningen har presenterats för HSO (Handikappföreningarnas samarbetsorgan) och ska också visas för Landstingsfastigheter och olika verksamhetsansvariga.
Fotnot: Hela tillgänglighetsguiden som tagits fram av LSS råd och stödteam, Piteå finns att ladda ner på www.nll.se.
Många brister att åtgärda fram till 2010
(PT har sammanställt ett axplock av de brister som riktas mot bassäng-
och träningsanläggningarna)

Arjeplog
Sjukgymnastiken på vårdcentralen:
Svårt att öppna entrédörren, trångt mellan träningsmaskinerna, inga klädkrokar i rätt höjd i det bokningsbara omklädningsrummet.
Arjeplogs sporthall (bassäng och träning)
Svårt att öppna entrédörren, tung dörr utan dörröppnare in till träningslokalen, inga instruktörer i träningslokalen, underkänd handikapptoalett.

Arvidsjaur
Sjukgymnastiken på vårdcentralen:
Trångt mellan maskiner och dragapparater, stora svårigheter för rullstolsburna att på egen hand ändra vikter, ingen nedsänkt bassäng.
Centrumbadet
Det bokningsbara omklädningsrummet, duschutrymmet och handikapptoaletten på entréplanet går inte att använda överhuvudtaget för att dörren in är för smal.
MK:s gym och aerobic:
Dörren in till bastun är för smal, ingen dörröppnare till omklädningsrummen eller speglar i rätt höjd.

Älvsbyn
Sjukgymnastiken på vårdcentralen:
Bara tillgänglig bastu vid damernas omklädningsrum.
Älvsbyns simhall/Nautilus gym:
Rullstolsburna kvinnor kan inte bada alls eftersom dörren in till omklädningsrummet är för trång. Trångt mellan maskinerna i träningshallen och svårigheter för rullstolsburna att ändra vikter på egen hand.

Piteå
Öjebyns sport och simhall/Nautilus gym:
Den anläggning som är mest handikappvänlig, toaletten uppe i gymet är dock inte handikappanpassad, trångt mellan träningsmaskinerna, inga klädkrokar i rätt höjd i omklädningsrummen.
Hortlax sport och simhall:
Ingen handikapparkering i anslutning till entrén, larmet fungerade inte i dambastun, inga speglar eller klädkrokar i rätt höjd, underkända duschutrymmen utan duschstol.
Bassängen, Piteå Älvdals sjukhus:
Ingen spegel i rätt höjd i det bokningsbara omklädningsrumme.
Munksunds simhall:
Minst handikappvänliga anläggningen, sluttning upp mot tung entrédörr, särskilt omklädningsrum måste bokas, de vanliga omklädningsrummen är inte tillgängliga för rullstolsburna eftersom dörrarna in till bassängen är för smala.
Step In:
Rullstolsburna kan inte basta eftersom dörrarna in är för smala, en rullstol kommer heller inte in till damernas duschrum.
Korpen:
Entrén är inte tillgänglig för rullstolsburna, möjlighet finns dock att använda en annan ingång via garaget, men då endast för planerade besök mellan 17.00-19.30. Ej möjlighet för rullstolsburna att basta eftersom dörrarna in är för smala.
Pite Havsbad:
Inga speglar eller klädkrokar i rätt höjd i de bokningsbara omklädningsrummen, inga speglar i rätt höjd i de vanliga omklädningsrummen.

Fotnot: Lagen 2010 som säger att alla offentliga utrymmen ska kunna nyttjas av personer med funktionsnedsättning gäller inte de privata aktörerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om