Rubrik

Piteå2006-08-03 00:00
Fakta om kräftor

De äldsta anteckningarna om kräftätande kommer från 1500-talet. Då åts kräftorna varma, gärna smaksatta med vinättika, nejlikor och peppar.

Regler för hur och när kräftor fick fiskas kom omkring 1860. I början av 1900-talet började man tillaga och servera kräftor med dill, ungefär som vi gör i dag. Ungefär samtidigt föddes traditionen att bjuda på kräftkalas i samband med att kräftfiskepremiären.

Förr var kräftorna bara lovliga från första torsdagen i augusti till årsskiftet. Därtill måste alla fångade kräftor hålla minimimåttet nio centimeter. Med den nya fiskeriordningen som kom 1994 är det fritt fram att fiska kräftor året om utan krav på särskild storlek från myndigheternas sida. Regler finns kvar, men nu är det fiskerättsägarna som bestämmer både fisketider, storlekskrav och fångstmetoder. För att fiska egna kräftor gäller det att ha klartecken från fiskerättsägaren, annars blir det tjuvfiske i alla fall.

Tillgången på kräftor varierar. Fram till för hundra år sedan fanns det flodkräftor i snart sagt varje svenskt vatten. Successivt har beståndet slagits ut av kräftpest. (TT Spektra)

Bild 2: Festmat. Kräftor med dill har varit festmat i drygt 100 år.

Foto: Dan Strandqvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!