Rötmånaden infinner sig enligt traditionen mellan slutet av juli och slutet av augusti. Värmen och fukten gör att man bör vara extra noga med livsmedelshanteringen och förvaringen eftersom hållbarhetstiden kan förkortas om maten står framme i rumstemperatur. Enligt Emma Nordvik, enhetschef på Livsmedelskontrollen i Stockholm, är kyldiskarna det största problemet.
– Det är ganska många butiker som inte kan hålla kylan, säger hon.
Många kylar saknar kapacitet och därför används ofta plastskynken. Men det bästa är att flytta över de känsliga produkterna till andra ställen som har lägre temperatur, menar hon.
Maten ska hållas kall
På Ica Kvantum i Piteå innebär rötmånaden inga problem.
– Kött, chark, fisk och mejeri är mest känsliga. Men hos oss är allting lugnt. Våra anläggningar får vara inställda lite högre för att få bort fukten, men vi har obruten kylkedja på allt som levereras ut i butik, säger Daniel Stenmark, delägare.
De avfrostar alla maskiner flera gånger i veckan, men ibland kan fukt rinna ut på butiksgolvet.
– Vi har så torra månader på vinterhalvåret, kyldiskarna är inte redo för det här. Det känns som att rötan kommer tidigare och tidigare, men det kanske bara är en upplevelse.
Det är viktigt för kunderna att ha ett kallt kylskåp hemma, menar Daniel Stenmark.
– Livsmedelshanteringen är säker med kylskåp.
Transportsträckor från affären
En annan viktig faktor är transportsträckorna från affären.
– När man bryter kylkedjan så håller inte kvaliteten lika bra.
Men det finns en fördel med att bo i Norrland.
– Vi hamnar inte i bilköer, och man vet ungefär hur länge det tar att åka hem. Man får inte lämna matvaror i bilen.
Kylväskor kan vara bra att förvara maten i, men det är ovanligt att kunder använder sig av dem.
– Ofta handlar folk i slutet av en shoppingrunda. Men köper man mycket frysta varor så har man en kyleffekt även när man handlar, säger han.
Livsmedelshantering alltid viktig
Livsmedel har lättare att bli angripet av bakterier under rötmånaden, men det är lika viktigt att hantera den på rätt sätt året om, menar Emma Nordvik. Värmen behöver inte vara ett problem. Under juli månad har det rapporterats in tio färre fall av misstänkt matförgiftning till miljöförvaltningen i Stockholm än samma månad förra året.