Röten påverkar inte matbutikerna

Matbutikerna i Piteå påverkas inte av rötmånaden, men som privatperson gäller det att se upp.

Jimmy Lidström på Coop Forum tycker inte att rötmånaden har påverkat affärsverksamheten.

Jimmy Lidström på Coop Forum tycker inte att rötmånaden har påverkat affärsverksamheten.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-07-30 20:56

Rötmånaden inleds enligt svensk tradition i slutet av fruntimmersveckan. I almanackan omfattar det perioden 22-24 juli till 22-24 augusti då det brukar vara som varmast och fuktigast.

Månaden kallas rötmånad för att värmen och den höga luftfuktigheten som är vanlig vid denna tid på året ger gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt, vilket gör att matvaror och liknande lätt blir dålig under denna månadsperiod.

Samma rutiner gäller året om

Att matbutikerna i Piteå skulle ha påverkats nämnvärt av rötmånaden stämmer inte. På Coop Forum är det precis samma rutiner som gäller sedan tidigare.

–För oss är det viktigt året om att varorna som är i kylarna är kylda, så vi ser inga skillnader än så länge jämfört med tidigare år, säger Jimmy Lidström, chef på Coop Forum.

Jimmy Lidström upplever inte heller att det ska ha kastats mer matvaror än exempelvis fjolåret i och med att det numera finns utmärkta kylanläggningar att tillgå.

–Jag tror inte att det är ett lika stort problem längre då alla butiker numera har bra kylanläggningar som håller, säger han och fortsätter.

–Det som däremot kan påverkas är att det är mindre turister som handlar när vädret har varit som det varit.

Värmekaos ifjol

De på Willys har inte heller stött på några större problem gällande rötmånaden. Fjolårets värmebölja satte dock sina spår.

–Kylarna gick på högvarv och vi fick bygga ett soltak över fläktarna som är på taket. Vi fick även montera in vattenspridare på grund av värmen, så illa var det, säger Jarko Läspä, anställd på Willys.

–Man märker direkt när maten blir dålig för då blir det kondens i diskarna. Men det klart, det har väl som varmast varit 19 grader i sommar, så i år är det inga problem alls.

Privatpersoner bör hålla koll

På Livsmedelsverket uppmanas man till att våga lita på sina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten innan så att inte bra mat slängs bort i onödan. Trots fungerande kyl och frys och en sommar vars väder varit relativt sval, bör man ändå se över hygien och kylmöjligheter som privatperson. God handhygien är A och O när man ska tillreda mat. Därför är det viktigt att man tvättar händerna efter toalettbesök eller om man varit i kontakt med djur. När det gäller kylmöjligheter ska man genast se till så att kylvarorna kommer direkt in i kylskåpet. Själva hållbarhetstiden förkortas betydligt om varorna står framme i rumstemperatur.

Tänk på detta:

Håll maten kall från affären och på utflykten.

Ska du transportera maten långt, ta med kylväska med kylklampar.

Ha tillräckligt kallt i kylskåpet: +4-5 grader.

Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur.

Tvätta alltid händerna före matlagning och måltider.

Ta inte fram mer mat än vad som går åt vid måltiden.

Håll varm mat varm och kall mat kall.

När man tillreder kött, stek noga igenom köttet ordentligt så att eventuella bakterier försvinner.

Använd inte samma skärbräda och kniv för rått kött och sallad. Diska redskapen noga.

Använd olika fat och redskap till rått och färdiggrillat kött när du grillar.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om