Rosviksborna kämpar för ny fritidsgård

Fritid. Rosviksborna sluter upp. Klart ungdomarna i byn ska ha en fritidsgård.- Vi vill ha ett ställe att gå till efter skolan, säger Angelica Maud, som bland annat samlat in namnunderskrifter för att fritidsgården ska bli verklighet.I går lämnade Angelica och hennes kompisar över ett medborgarförslag till kommunalrådet Helena Stenberg.

Piteå2007-10-20 00:00
Frågan om en fritidsgård i Rosvik har dryftats ett flertal gånger under årens lopp sedan den gamla samlingspunkten försvann för sju år sedan.

Nu aktualiseras åter frågan. Den här gången är det föräldrarna Sari Öhman och Petra Kinnunen som engagerat sig.

I går lämnade de och sex ungdomar över ett medborgarförslag till kommunalrådet Helena Stenberg.

I luntan fanns bland annat 600 namnunderskrifter och namn på 21 föreningar som stödjer iden. Även sjukvårdspartiet och socialdemokraterna lokalt ställer sig bakom.

Minskad skadegörelse

Lokal och tankar kring aktiviteter och utformning finns. Det man vill ha hjälp med från kommunens sida är bidrag till hyra och inventarier.

Fik, biljardbord, möjlighet att spela tennis är några av önskemålen på fritidsgården. På önskelistan finns också ett graffarum.

- Så man kan måla graffiti lagligt, säger Ida Sehlkvist.

- Vi vill ha ett ställe att gå till efter skolan, för man vill inte sitta hemma. Det är när man inte har någonstans att vara som det blir skadegörelse, säger
Angelica Maud.

Meningsfull fritid

Ida Sehlkvist berättar att en ungdomskonsulent pratade om hur fritidsgårdarna i Luleå fungerar under ett möte för några veckor sedan.

- Hon berättade att skadegörelsen minskade när fritidsgården öppnade och att den ökade igen när det var sommarstängt.

Föräldrarna Sari Öhman och Petra Kinnunen engagerade sig när ungdomarna gång på gång efterfrågade en fritidsgård.

- Mina äldre barn var mycket på den gamla fritidsgården som las ner 2000. Speciellt viktigt känns det att ge en meningsfull fritid för våra unga som inte idrottar, det skulle också ge bättre sammanhållning i byn. Vi vill att ungdomarna själva ska styra, med hjälp av föräldrar, säger Sari Öhman.

- Piteå har bara en fritidsgård, Luleå har åtta stycken, påpekar Petra Kinnunen.

Påse pengar istället

- I Piteå har vi valt att satsa på Påse pengar-projektet istället för på fritidsgårdar, säger kommunalrådet Helena Stenberg.

Om kravet på en fritidsgård i Rosvik säger hon:

- Jag gläds åt engagemanget och frågan återkommer gång på gång, men har fått avslag alla gånger. Saker och ting förändras dock och kanske är det så med ungdomskulturen - den måste få vara rörlig och föränderlig.

På måndag tas förslaget upp av kommunfullmäktige.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om