Under senaste åren har Lina Öström uppmärksammat att simhallarna i Piteå kommun behöver hålla stängt.
– Jag har pratat om det med kompisar och vi har märkt att badhusen måste stängas ner för renovering eller att det är fel på kloreringen. Man märker att de börjar bli mer och mer slitna, säger hon.
I hopp om att kunna påverka kommunen har hon skrivit ett Piteförslag. Inspiration har hon bland annat tagit från Eddahallen i Skellefteå. Hon och sambon brukar campa i Skellefteå under somrarna och på en regnig sommardag förra året bestämde de sig för att besöka badhuset.
– Vi blev så här: ”men gud vilket fräscht badhus de har”. De har bubbelpool, flera olika pooler där man kan simma längder och där det är lek och plask. Det är som att det finns något för alla och man kan hålla öppet mer eftersom fler ryms, säger hon och fortsätter:
– Simhallarna i Piteå har ju oftast öppet vissa tider för lek och vissa för motion, så jag tänker att har man ett större badhus med flera pooler kan man ha mer generösa öppettider.
Ett mer centrumnära badhus med mer plats för alla tror även träningssimmarna Christopher Mueller, Sofia Stark och Anders Lindgren på. Även de har skrivit ett förslag till kommunen om ett nytt badhus.
– Bakgrunden är att vi har en känsla av att det finns en otillgänglighet kring simhallar i Piteå. Inte bara frågan om centralt placering utan också öppettiderna, säger Christopher Mueller.
Gänget tränar ofta tillsammans i Öjeby simhall.
– Det är extremt få timmar och banor. Jag reser mycket i jobbet och söker alltid upp en simhall och främst tycker jag att det är för få banor här. Åtta banor är ett minimum, då skulle det finns plats för både simträning, motion och lek, säger Sofia Stark.
Vid några tillfällen har gruppen dock behövt vända efter att de bytt om och kommit ut till bassängen.
– Det är någon gång vi har åkt hit, suttit på kanten och insett att nä, vi kan inte simma här. Då har vi fått åka hem. Vi har ju inte företräde för att vi simmar mer tävlingsinriktat men det är omöjligt för oss att genomföra ett pass om vi inte kan simma ostört, säger Sofia Stark och fortsätter:
– Det är också med hänsyn till motionssimmarna som vi gärna simmar på en särskild bana, eftersom de blir störda av vår träning.
Anders Lindgren säger att trycket på bassängerna ökar ännu mer när det är både planerade renoveringar och oförutsedda problem som uppstår. Han tycker att eftersom det byggs nytt på andra håll i Norrbotten så borde det gå även i Piteå.
– Vad är det som gör att Piteå inte prioriterar ett badhus? Det är intressant att väcka frågan, säger han.
De vill att kommunen ska se över möjligheten att bygga ett badhus på områdena kring Löjan, Nolia och norrut mot Norrstrand, Svartuddsvägen och österut mot golfklubb och andra centrumnära idrottsplatser som Nordlunda och LF Arena.
Lina Öström och dottern Bonnie, sex månader, går just nu på babysim i Hortlax.
– Sedan jag blev förälder tänker jag mer på att det behövs något nytt. Hur mycket kan man renovera egentligen, hur mycket kan man plåstra på det som är trasigt, undrar hon.
Hon tror att ett badhus i centrala stan skulle vara välbesökt om än simhallarna finns kvar i Hortlax, Munksund och Öjebyn.
– Jag tycker att det är jättebra att de finns och att de finns nära för de som bor där. Men jag tror ändå att det hade gått runt om man hade byggt ett även i centrala stan, säger Lina Öström.