Som PT tidigare berättat i artiklar om det finska kärnkraftverket i Pyhäjoki, endast 15 mil bort från Piteå, så är Piteå kommun negativ till att verk ska byggas så nära kommunen.
Man anser att det finns goda förutsättningar till förnyelsebar energi i länet.
Alla kommuner är inte negativa, Haparanda är för och Luleå la ner sin röst när det begav sig för mer än sex år sedan.
För ungefär en månad sedan protesterade Piteå igen när förfrågningar kom från Finland i samband med att det blev känt att ryska Rosatom ska leverera kärnkraftverket.
– Vi är den enda kommun i länet som varit konsekvent negativ från start. Det spelar ingen roll vilken teknik det är, vi är vill inte ha det, säger Roslund.
Har ni något att säga till om?
– Inte som enskild kommun. Men jag hoppas att Finland tar intryck av att vi är negativt ställda.
Är det mer eller mindre säkert då ryssarna står för tekniken?
– Jag har ingen aning om det. Ryssarna är inga dumbommar och tekniskt sett har ju ryssarna legat långt framme i andra områden. Problemen i kärnkraftverken tror jag handlar om pengar, man har inte haft råd att underhålla kärnkraften på rätt sätt.
Vad blir nästa steg?
– Om vi är enade i länet kan vi trycka på hos regeringen. Som danskarna gjorde mot Barsebäck.
Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har sen start kämpat mot kärnkraftverket och uppmanat kustkommunerna att protestera mot företaget Fennovoimas planer på att bygga ett nytt kärnkraftverk i finska Pyhäjoki.
– Det finns ingen ekonomi i kärnkraft längre. När det är ryssar som går in nu måste en ny miljöprövning göras, miljöprövningen som gjorts gällde västerländskt kärnkraftverk. Sen ska det tas upp i den finska riksdagen igen. Jag hoppas det drar ut på tiden, säger Per Holmqvist, kontaktperson för nätverket Kärnkraftfritt Bottenviken i Piteå.
Argumenten för kärnkraftverk håller inte längre, menar han.
– All vindkraft vi får från markbygden kan man skicka till Finland, det är närmare än att skicka den söderut.