Roslund öppnar för möte om tiggarna

Kommunalrådet Peter Roslund (S) är öppen för ett möte med Berith Kalander om tiggarnas situation i Piteå.– En dialog är hur kommunen kan stötta så att frivilliga kan hjälpa, säger han.

Levia Daniell satt invirad i en film när Berith Kalander träffade henne utanför matbutiken. Tillsammans med sin man och bror fick hon mat och husrum i kylan. (Arkivbild)

Levia Daniell satt invirad i en film när Berith Kalander träffade henne utanför matbutiken. Tillsammans med sin man och bror fick hon mat och husrum i kylan. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-01-12 21:20

Det var före jul som läraren Berith Kalander öppnade upp sitt hem för tre frusna romer som sov i bilen. När hon kontaktade socialtjänsten hänvisade de till Strömnäskyrkan men församlingen kunde inte hjälpa fler.

– Det är inte privatpersoner som ska försöka lösa det här. Piteå kommun måste bjuda till, det här handlar om mänskliga rättigheter, sade hon i PT den 24 december.

Ingen kontakt

Kalander kontaktade kommunalrådet Peter Roslund (S) som meddelade att han var öppen för en diskussion efter helgerna.

– Vare sig Roslund eller någon annan från kommunen har hört av sig. Det känns lite ledsamt, sade Berith Kalander till PT i måndags.

Roslund själv menar att det har skett ett missförstånd i kommunikationen då hans tolkning var att Berit Kalander skulle höra av sig om en tid för mötet.

– Sedan har jag inte hört något av henne.

"Individuell prövning"

Kommunalrådet berättar att han mailade Berith Kalander efter PT:s artikel på måndagsmorgon för att få till stånd ett möte tillsammans med henne och socialtjänsten.

– Vi kan inte tillåta att människor far illa, vi ska hjälpa människor i nöd. Sedan är frågan när man är i nöd. Det har vi en socialtjänst som avgör och det ska alltid vara en individuell prövning.

Utöver nödhjälp öppnar han upp för en dialog om kommunalt stöd till frivilliga insatser.

– Det är en diskussion vi kan ha.

Hur ser du på tiggarnas boendesituation?

– Jag vet inte exakt hur de bor, jag har bara fått berättat att de bor i bil någon av dem. Det är kanske inget boende som jag skulle tycka är bra.

Berit Kalander välkomnar svaret från Peter Roslund och berättar att hon ska ta kontakt med Strömnäskyrkans pastor Johan Blomqvist.

– Jag hoppas att vi kan ha en dialog nu, säger hon.

Vad hoppas du på?

– Romerna behöver ett ställe där de har värme och tak över huvudet. Att sova i bilen strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter, säger hon.

Berith Kalanders romska mor Hanna Dimitri överlevde nazisternas koncentrationsläger och hamnade i Sverige 1945. Hon har skrivit en bok om sin mammas öde och är även i övrigt djupt engagerad i kampen mot rasism.

Den 27 januari på förintelsens minnesdag ska Berith Kalander berätta om porrajmos (den romska benämningen på förintelsen) på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om