Roslund förstår inte brådskan

Kommunalrådet Peter Roslund (S) anser att inventering av förorenade områden är en ordinarie arbetsuppgift för miljö- och bygg.- Varför är det så bråttom nu. Soptipparna har vi ju känt till i 50 år, säger han.

Kommunalrådet Peter Roslund (S), som tillika är ordförande för kommunstyrelsen, förstår inte varför det blivit så bråttom att inventera förorenade områden. (Arkivbild)

Kommunalrådet Peter Roslund (S), som tillika är ordförande för kommunstyrelsen, förstår inte varför det blivit så bråttom att inventera förorenade områden. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2013-02-11 06:00

Det är besparingstider i Piteå kommun. Det är en av förklaringarna till att kommunstyrelsen håller hårt i börsen och inte beviljar miljö- och bygg pengar till en extra tjänst för inventering av förorenade områden.

- När vi lagt en budget där man ska spara 0,9 procent känns det inte som läge att ge extrapengar till saker som egentligen tillhör ordinarie verksamhet, säger Peter Roslund.

"Varför sådan panik"
Kommunalrådet ifrågasätter den snäva tidsram som förts fram

- Det finns en lagstadgad tid som man ska hålla sig inom. Varför blev det sådan panik nu, soptipparna har vi ju känt till i 50 år. Nu har det kommit direktiv uppifrån, men att det då måste göras på stört kan man ifrågasätta, säger Roslund.

Minst en av soptipparna ligger nära badplatsen Hamnviken i Öjebyn?
- Då kan man väl fokusera på den och börja där. Miljö- och bygg vet ju vart soptipparna är och var det kan vara kritiskt. Ställen där det inte är kritiskt kan man ju ta sist, säger kommunalrådet.

"Sommarjobbare"
Ni tycker alltså att det räcker att klara av det här inom 15 år?
- Riskklass 2 klarar man av på fem år om man inventerar åtta objekt per år. Man kan ju också lösa det på andra sätt - vi har ju inventerat enskilda avloppsanläggningar och då tog man in lite extra folk. Man kan ju också ha sommarjobbare som hjälper till. 15 år är den långsammaste takten och så behöver det ju inte vara bara för att vi sagt nej en gång till en extratjänst, säger Peter Roslund.

Han tycker man borde kunna kategorisera objekten.

- Vi behöver ju inte forcera så att vi klarar av det på ett år. Man kan ju titta på hur många i riskklass 2 som finns nära ett vattendrag eller en badplats som det kan laka ur i och börja med dem, säger Roslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om