Nedmonteringen av dansen i Piteå bekymrar förra kommunalrådet Peter Roslund, som har en känsla av att kulturlivet har blivit "tunnare".
– Vi har ju varit med och byggt upp detta. Det var först Eleonor Klockare som tog initiativet till de första insatserna när vi fick Svenska balettskolan till Piteå. Sedan har kommunen fortsatt i det spåret. Jag har för lite insyn nu att veta skäl hit och dit men för en ort som Piteå är det viktigt att värna om kulturen. I våra näringslivsprogram har vi alltid hållit kulturen viktig, säger han och fortsätter:
– Blir det stängning så är det tråkigt, dansutbildningen är värd bättre. Vi har satsat så mycket pengar och energi under åren och Piteå har en ställning som danscentrum i norr, det måste vi försvara.
Han konstaterar att Piteå historiskt alltid haft musik som ett varumärke och sedan slutet på 90-talet har det kompletterats med dans som ett annat varumärke.
– Vi har varit danscentrum i norra Sverige. Men det tål ju inte hur många steg bakåt som helst. Danslärarutbildningen på universitetet stängdes ju för några år sedan. Utöver det ska ju musiklärarutbildningen läggas ned, vilket känns mycket oroande.
Kulturella utbildningar är dyrare än andra men Peter Roslund påpekar att en stad utan kulturliv är dömd.
– Det behövs alltid pengar till äldrevård och skola men en kommun som inte kan erbjuda ett rikt fritidsliv, vill ingen flytta till. Det blir en icke attraktiv kommun och en negativ spiral.
Kommunalrådet Anders Lundkvist håller med om att läget är bekymmersamt.
– Så är det ju, alla är bekymrade. Vi har pratat mycket om en danskedja som är viktig, att man kan utbilda sig i alla delar i kedjan. En spets och en bredd ska finnas. Men det är klart att danskedjan är försvagad, men den är inte försvunnen.
Han menar att grunden till att det ser ut som det gör både på gymnasiet och universitetet, är att det är för få sökande.
– Hade vi haft bättre söktryck så hade vi inte stått inför frågan att lägga ner. Vän av ordning kanske säger: då har man misslyckats med att lyfta fram utbildningarna. Men hela kulturområdet är ju satt i omvandling. Intresset är svalare från dagens ungdomar, säger Anders Lundkvist som ser utvecklingen av framtidens kulturliv som en stor utmaning.
Trots att dansutbildningen är nedläggningshotad så kan man söka den tills dess att ett annat beslut eventuellt fattas av Barn- och utbildningsnämnden.