Roslund backar - avtalet med lärarna gäller

Lärarna som avstått sin inlasningsrätt får göra det. Kommunalrådet Peter Roslund tänker inte riva upp avtalet mellan lärarna och Piteå kommun. Däremot är det fortsättningsvis politikerna som ska avgöra om liknande avtal ska tecknas i framtiden.

Piteå2006-09-07 00:00
I måndagens PT var Peter Roslund upprörd över att den lagstadgade arbetsrätten hade förhandlats bort för ett antal uppsagda lärare.

Roslund lovade att han skulle agera för att riva upp avtalet, men nu backar han i frågan.

- Det går inte att riva upp avtalet såvida inte bägge parter är överens om det. I det här fallet har avtalet tecknats för att det annars skulle slå snett mot den enskilda individen.

Men är det inte känsligt för en socialdemokratisk kommun att frångå delar av arbetsrätten?

- Ja, det är det. Det är en viktig principfråga, men lagen är dispositiv och det är möjligt att som i det här fallet teckna ett lokalt kollektivavtal. Det här är nog inte det enda fallet i landet, säger Peter Roslund.

Finns det en spricka mellan dig och Maj-Britt Lindström i den här frågan?

- Nej, vi hade ett möte i måndags och då gick vi igenom vad som hänt. Däremot kommer den här typen av frågor inte att avgöras på delegation i fortsättningen. Det är politikerna som ska ta beslutet.

Kan det bli aktuellt med fler lokala uppgörelser?

- Om facket eller enskilda har önskemål så ska vi lyssna, men jag kan givetvis inte lova något.

Även Maj-Britt Lindström är inne på att arbetsgivaren ska lyssna om facket kommer med en begäran.

- Det är lärarförbundet som föreslagit det här och sedan har det skett i samverkan med arbetsgivaren.

För individens bästa

Det är en historieskrivning som Britt Eriksson, Lärarförbundet, inte håller med om.

- Sant är att de enskilda lärarna väckte frågan, men inte från Lärarförbundet. Förslaget kommer snarast från personalkontoret. Därefter har vi diskuterat fram ett avtal som det är upp till var och en att säga ja eller nej till. Ingen tvingas.

Birgitta Wennerberg på personalkontoret håller med om att hon presenterade en tänkbar laglig lösning.

- Men initiativet kommer från de enskilda lärarna som inte var nöjda med hur lasrätten slog. Det finns inget i tvång i det här. Egentligen handlar det väl bara om att visa god vilja från alla parter.

Även Maj-Britt Lindström understryker att det inte finns något tvång med i bilden. Hon menar att allt skett i bred samverkan.

Tvång eller inte, men de lärare som väljer att inte skriva på avtalet får knappast några vikariat heller. Så vitt känt har fem av de berörda lärarna skrivit på avtalet, där de avsäger sig sin lasrätt i samband med vikariat under det nu påbörjade läsåret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om