– Det är min bästa roman, säger Majgull Axelsson till PT om "Jag heter inte Miriam" .
Den handlar om en romsk kvinna som hamnar i tyskt koncentrationsläger men som hamnar högre upp i hierkin bland fångarna genom att ta på sig en klänning som ägs av en judinna. Hon kommer senare till Sverige där hon byter namn.
2015 tilldelades den rosade författaren Stora ljudbokspriset för romanen. Den är en i raden av många hyllade böcker. 1994 debuterade hon som författare med romanen "Långt borta från Niefelheim". 1997 fick hon Augustpriset för "Aprilhäxan". I juryn satt då Marie Lundström från Piteå som blev helt tagen av manuset när det kom in till juryn. "Aprilhäxan" handlar om Desirée, som är gravt rörelsehindrad och hennes tre fostersystrar, Eftersom hon blev bortlämnad till en institution som liten på grund av sin funktionsnedsättning, känner systrarna inte till henne. Men hon kan följa deras liv då hon är en "aprilhäxa" och kan se genom någon annan varelses öga. Hon upplever att någon av systrarna stulit det liv som var avsett för henne,
På lördagen deltog Majgull Axelsson vid föreningen Ordmåns 30-årsfirande med ett digert program i Kaleido. Först i ett samtal med Amanda Hodzic från Piteå och Ulph Nyström, verksam vid Lundströms bokradio i Sveriges radio. Ämnet var Linn Ullmans självbiografiska roman "De oroliga". Den handlar om uppväxten hos mamman Liv Ullman och fadern Ingmar Bergman.
Efter det samtalade Marie Lundström med Majgull Axelsson om hennes författarskap. Hon berättade att utgivningen av Aprilhäxan blev ett streck i hennes liv.
– Det blev inte bättre. Men allt blev annorlunda. Jag drabbades faktiskt av en nedstämdhet, fick skrivkramp som varade i flera år.
Hon säger att i författarskapet måste man ha disciplin. Sitta kvar även om inte inspirationen infinner sig.
–I de första 90 sidorna av boken tar jag fram alla karaktärer. Sedan går skrivandet fortare och fortare och jag vet aldrig hur det slutar. Det är därför jag inte skriver deckare, säger Majgull Axelsson.
Hon säger också att "om jag gråter när jag skriver sista kapitlet vet jag att jag är trygg".
Ordmån bildades för 30 år sedan av bland andra Ronny Eriksson och Ulla Bergh Eriksson. Ronny Eriksson är glad att Ordmån lever vidare och utvecklats till en viktig kulturell mötesplats som lockar stora författare till Piteå.
Besökarna Ester och Paul Johansson från Piteå var nöjda med dagen. De sade att de läser mycket och är allätare.
– Det har varit en toppendag, sade Paul Johansson om den litterära dagen i Kaleido.