Rörtången blev verktyget till Westerbergs framgång

Rörtången, ett världsberömt svenskt verktyg, förändrade tillvaron för landsbygdspojken Folke Westerberg, Sjulnäs, när han som 13-åring i en slitsam inledning, i magra tider och i en bygd som steg för steg försökte krypa ur fattigdomen, gav sig ut för att bidra till familjens försörjning.

Piteå2017-09-11 10:47

Detta var i en tid när det inte fanns rinnande vatten eller dusch, varmvatten fick värmas i värmaren ute eller i den som fanns insatt i järnspisen. Det var också utedassens tid.

Sedan har utvecklingen, sedan Folke Westerberg skaffat sig erfarenheter inom sitt yrke, varit som en saga, med en fantastisk utveckling av ett företag, Infjärdens värme, vilket i dag finns med sin verksamhet såväl inom som utom landet.

Men allt har en början. Där fanns en mor Alma som inte levde ett helt bekymmersfritt liv med sina åtta barn. Anselm, 1903-1961, Agda 1905-1983, gift Lindberg, Anna 1908-2001, ogift, Nils 1910-1938, ogift, Vilma, 1912-1968, gift Bergvall, Edit 1914-2006, gift Olofsson, Bertil 1919-2000, gift, Folke 1920-2005, gift och sistfödde Arvid, 1923-2004, ogift.

Alma, född Hällgren, gifte sig i oktober 1902 med sin Karl Arvid. En dag i början av maj 1923, efter 20 års äktenskap, fick hon motta det dystra beskedet av doktor Oscar Forsell att maken Karl Arvid, arbetare och jordbrukare, avlidit. Han blev 43 år och var då inlagd på lasarettet i Piteå.

Alma bar då Arvid i magen. Han föddes som knappt två månader efter att pappan avlidit.

Modern gav sina barn en uppfostran som de sedan hade en oändlig nytta av hela livet. Hon lärde dem att glädjas över de små vardagstingen och inte gråta över futtigheter som tappade mjölktänder.

Men under tiden med de knappa förhållandena hände det att Folke och Bertil retades av omgivningen för att de inte hade någon pappa.

Brodern Anselm, då 20 år gammal, blev något av Folkes förebild. Han trädde nämligen in i faderns ställe, tog på sig att lotsa Folke fram i en tuff uppgift. Han plockade med sig honom i arbete och placerade honom senare i sitt grundande företag, Rörbolaget.

Folke Westerberg var ung, entusiastisk och arbetssugen och ville senare pröva på att vara egen företagare. Han startade företaget 1947 Infjärdens värme, som en enskild firma, tillsammans med brodern Arvid. Det var i ladugården hemma i Sjulnäs som verksamheten föddes.

Startkapitalet var ett lån på 10 000 kronor. Mycket pengar på den tiden. Men en stor optimism och arbetsglädje.

Några år före lockade han en annan publik kring sig. Då bestod publiken av danssugna som han tillsammans med brodern Anselm och några andra roade på dansbanorna, Folke Westerberg hanterade då trumsetet.

Den huvudsakliga produktionen under de första åren som egen företagare var installation av privata vattenanläggningar med vattenringspump och hydrofor och eget brunn, wc- och diskbänksinstallation, kökspannor med några få radiatorer samt ett öppet expansionskärl på vinden.

Det dröjde till 1955 innan företaget kunde köpa den första nya bilen, en Chevrolet.

Infjärdens värme blev bolag 1960 med Folke och hans hustru Ingrid som ägare och samma år införlivades Rörtjänst i företaget.

1962 förvärvades Rörbolaget, som grundades av brodern Anselm, som kort innan avlidit.

Det året fick Infjärdens värme (IVAB) sitt första utlandsjobb, i Finland.

1964 flyttade huvudkontoret från Sjulnäs till sin nuvarande plats i Piteå, Allt eftersom har sedan verksamheten utvidgats med införlivande av fler företag.

Folke Westerberg och hustrun Ingrid, som avled 1981, fick fem barn som alla på olika sätt engagerats i företaget, Viveka, född 1945, gift Nordlund, Jan, 1946, Sune, 1947, Rickard, 1950 och Ann-Christin, gift Nilsson 1953-2008.

Sönerna Jan och Sune axlade i tur och ordning, efter att Folke Westerberg trätt tillbaka, uppgiften som verkställande direktör. Nu är det dottersonen Erik som tagit sig an uppgiften att ro verksamheten vidare.

Som en av bygdens stora företagsledare hade Folke Westerberg, som gick ur tiden 2005, genom åren det mottot att ju större du gör dig själv som person desto mindre blir du som människa. Han ville inte vistas i kändis­vimlet och inte lyfta fram sin person.

Han hade också en stark Gudstro och gjorde mycket PR för Vår Herre. Han tog liksom Gud ner på jorden, gjorde honom till kompis som vem som helst kan umgås och prata med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om