Den inre marknaden är ett centralt begrepp i EU.
Den omfattar EU-länderna samt Norge, Island och Liechtenstein genom EES-avtalet.
Det finns en djungel av lagar och förordningar som reglerar olika bestämmelser.
Inte kvotera
När det gäller varor, tjänster och kapital råder alltså fri rörlighet. Det är med andra ord inte tillåtet att med exempelvis kvoter begränsa hur mycket varor som får föras från ett medlemsland till ett annat.
Däremot har medlemsländerna möjlighet att göra undantag från reglerna om det finns goda skäl, till exempel för att de ska kunna garantera allmän säkerhet eller skydda människors hälsa.
Produktsäkerhet väger tungt. Reglerna gäller alla varor som cirkulerar på den inre marknaden, oavsett vilket land de kommer ifrån. Gäller även varor utanför EU.
Eftersom EU är en tullunion får det inte finnas några tullar på varor som handlas inom EU. Däremot har alla EU-länder en gemensam tull gentemot varor som kommer från ett tredje land.
Rörlighet för tjänster
EU:s regler om fri rörlighet för tjänster innebär att medborgare och företag i ett EU-land fritt ska kunna köpa, ta emot, erbjuda och utföra tjänster i andra EU-länder. Exempel på tjänster är byggarbeten, sjukvård och tv-sändningar.
Den fria rörligheten gäller även finansiella tjänster, de som banker, försäkrings-, värdepappers- och fondföretag tillhandahåller.
Medlemsländerna har möjlighet att begränsa den fria rörligheten med hänsyn till allmän ordning, säkerhet eller hälsa. Men den får inte leda till att ett land missgynnar andra länders företag i förhållande till sina egna.
I den inre marknaden gäller även fri rörlighet för kapital. Medborgare och företag som är etablerade inom EU kan överföra obegränsade summor från ett EU-land till ett annat. Det är dessutom helt tillåtet att öppna bankkonton i andra EU-länder på samma villkor som landets egna medborgare. De här reglerna gäller även rätten att köpa företag och fast egendom.
Även om ett medlemsland inte får begränsa kapitalrörelser och betalningar har det däremot rätt att kontrollera hur mycket pengar som rör sig in och ut ur landet.
Öppen konkurrens
På den inre marknaden gäller fri konkurrens. Det är förbjudet att vidta åtgärder som snedvrider konkurrensen på EU:s marknad. Det kan handla om avtal mellan företag om att dela upp marknaden mellan sig eller att samarbeta i prissättningen av varor.
Det finns även klara regler som gäller upphandling inom den offentliga sektorn, exempelvis hur myndigheter ska göra när den upphandlar varor och tjänster.
Statligt stöd är tillåtet så länge det inte snedvrider konkurrensen på den inre marknaden. EU-kommissionen övervakar ländernas statsstöd och kan besluta om att förbjuda ett statsstöd.
Monopol är i regel inte tillåtna men det finns undantag. Statliga monopol kan vara tillåtna om de kan motiveras med hänvisning till exempelvis folkhälsa och allmän säkerhet. Systembolaget är ett exempel på statligt monopol.
Skydd
EU har regler för hur varumärken, upphovsrätt och uppfinningar ska skyddas från kopiering och exploatering av andra. I den så kallade immaterialrätten ingår patenträtt, upphovsrätt, varumärkesrätt och designskydd. EU har en del gemensamma regler på området men det finns också nationella regler som bygger på internationella avtal.
Patent innebär ensamrätt till att utnyttja en uppfinning kommersiellt under en begränsad tid. Idag måste man söka patent i varje enskilt EU-land men medlemsländerna har kommit överens om ett nytt gemensamt patentskydd. När de nya reglerna börjar gälla ska det bli möjligt att söka patent som gäller i 25 EU-länder.
Upphovsrätt ger skydd för alla former av litterära samt konstnärliga verk och skyddet uppstår så fort ett verk skapats.
Skatter
EU-länderna har gemensamma regler för indirekta skatter, som mervärdesskatt (moms) och punktskatt.
För direkta skatter, som skatt på arbetsinkomst, är det oftast medlemsländernas egna regler som gäller. Vid handel mellan EU:s länder gäller olika skatteregler beroende på om det är en privatperson eller ett företag som står för köpet.
Det är förbjudet för EU-länderna att sätta upp regler som innebär att skatten på varor från andra medlemsländer är högre än skatten på varor från det egna landet.
Det finns även reklamregler som klargör hur ett företag får göra reklam för sina produkter.
Det finns inget generellt förbud mot alkoholreklam i EU, däremot är TV-reklam för tobak förbjudet.