Rönnberg prisad för Årets insats

LULEÅ SOS-operatören Lennart Rönnberg på SOS Alarm i Luleå har fått ta emot utmärkelsen Årets Insats 2009. Rönnberg lyckades i ett halvtimmeslångt samtal med en liten flicka dirigera ambulans till rätt ställe, där flickans mor låg medvetslös.

Larmoperatören Lennart Rönnberg har fått pris för Årets insats 2009. I ett halvtimmeslångt samtal med en liten flicka lyckades han lotsa ambulans till flickans medvetslösa mamma.

Larmoperatören Lennart Rönnberg har fått pris för Årets insats 2009. I ett halvtimmeslångt samtal med en liten flicka lyckades han lotsa ambulans till flickans medvetslösa mamma.

Foto:

Piteå2010-01-21 17:41
Det var på kvällen den 9 november 2009 som samtalet till SOS-centralen i Luleå kom in via 112. Samtalet gick inte att positionera då den identitetskod som normalt brukar förmedlas via telefonens SIM-kort saknades.
Flickan, som inte hade svenska som förstaspråk, hade svårt att ange var hon och hennes medvetslösa mamma fanns. Efter en stunds pratande fick larmoperatören klart för sig att flickan fanns i Umeå och en annan operatör från SOS-centralen i Skellefteå kopplades in parallellt och kunde följa samtalet, samtidigt som en ambulansbesättning i Umeå aktiverades.
Pratade ut henne
Den första adress som ambulansen kom till visade sig vara felaktig. Rönnberg fick då flickan att ta på sig kläder och gå och ringa på hos grannarna, men ingen var hemma. I det läget pratade Rönnberg ut flickan att gå ut och röra sig i området och ambulanspersonalen lyckades på så sätt hitta henne.
112-samtalet pågick i 28 minuter tills ambulansen kunde komma till den medvetslösa kvinnans undsättning. Allt gick väl för den sjuka mamman. Motiveringen till Lennart Rönnbergs utmärkelse var att han agerade med stor inlevelseförmåga och fokusering. Hans kommunikation med flickan och samarbetet med SOS-centralen i Skellefteå samt ambulansen var helt avgörande för att händelsen kunde få en lycklig utgång.
Årets insats är ett diplom som SOS Alarm varje år delar ut till en medarbetare eller en grupp medarbetare som genomfört en livräddande insats som på bästa sätt speglar företagets kärnvärden - inlevelseförmåga, fokusering och användning av unik SOS-kompetens, skriver ledningen i ett pressmeddelande.
10 000 112-samtal
Där framgår också att SOS Alarm tar varje dygn emot cirka 10 000 samtal via nödnumret 112. Största delen gäller akut sjukdom/ olyckor, pågående brott eller behov av hjälp från räddningstjänsten till exempel vid brand.
SOS Alarm, som ägs av staten, landstingen och kommunerna gemensamt, har 18 SOS-centraler över landet som arbetar dygnet runt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om