Rollspel ger inblick i världspolitiken

FN-ROLLSPEL. Andraårseleverna på Strömbackaskolans samhällsprogram deltog i ett rollspel där 25 av FN:s medlemsländer representerades. I stadshusets sessionssal sammanträdde de för att diskutera aktuella frågor inom världspolitiken.

Piteå2006-03-10 00:00
Rollspelet, som tog plats i Stadshusets sessionssal, är ett årligt evenemang som ska ge eleverna på samhällsprogrammet med inriktning på samhällsvetenskap en inblick i hur arbetet inom FN går till, medvetenhet om olika nationers synsätt på världspolitiken, förståelse för länders politiska och ekonomiska situation och se problematiken med att komma överens.

Klasserna som deltog hade tidigare läst om FN och organisationens arbete men i och med rollspelet skulle eleverna få en så verklighetstrogen bild som möjligt av hur det går till när beslut antas och avslås.

Kläder markerade nation

För att stärka känslan av äkthet i rollen som representant för ett land hade vissa elever på sig klädesplagg och attribut som är typiska för landets kulturella arv. Exempelvis Stefan Johansson, 17, från klass SP2C som var en av Liberias representanter hade på sig en äkta liberiansk hövdingdräkt.

- En som arbetar på stadshuset lånade ut den till mig, berättar han.

Indiens representanter, Miriam Samuelsson och Marie-Helene
Johansson, hade också på sig klädesplagg som tydligt markerade vilken nation de representerade.

- Den här fick jag låna av en kompis, säger Miriam och visar upp sin indiska sari.

- Det här är egentligen en duk, säger Marie-Helene och skrattar.

Nationerna sammanträdde

Elin Risberg och Lisa Lindström från samhällsprogrammets sista år agerade generalsekreterare respektive president under rollspelet.

- Det tar ett tag innan deltagarna får in de formella sätten att uttrycka sig på i debatterna men alla var jätteduktiga och rollspelet har fungerat jättebra, säger de.

Eleverna hade själva fått välja vilka huvudfrågor som skulle diskuteras när debatten i Stadshusets sessionssal inleddes. Först ut var barnens rättigheter där de länder som inte skrivit under barnkonventionen, eller inte lyckats följa den blev kritiserade. Debatten ägde rum under formella omständigheter och generalsekreteraren och presidenten såg till att alla som hade något att tillägga fick komma till tals.

Därefter var det miljöpolitiken som stod i fokus. Alternativa energikällor diskuterades och USA fick upprepade gånger försvara sin miljöpolitik och förklara varför de inte har ratificerat Kyotoavtalet. USA och Kina var de genomgående mest ifrågasatta länderna under debatterna.

- Det var svettigt! Men vi var medvetna om att vi skulle få många frågor så vi var förberedda, sa Maria Toiviainen som var en av USA:s representanter.

Lee Hau Li som företrädde Kina tillsammans med Johanna Björkman berättar hur de förberedde sig inför diskussionerna:

- Vi granskade Kinas svaga punkter och vad regimen gör för att komma till rätta med dem. Hur landet rättfärdigar de åsikter de har och den politik de använder.

Sista ämnet för dagen var världshandeln. FN: s fattigare länder ifrågasatte höga tullar och påpekade hur viktigt det var med bistånd för att lyckas stabilisera sin egen ekonomi.

Efter att debatterna var genomförda skulle nationernas representanter skriva resolutionsförslag angående ämnena. En resolution är ett dokument där de nationer som skriver på tar ställning i en fråga och lovar att följa resolutionens kontenta. Varje inlämnad resolution lästes upp i sessionssalen, diskuterades och därefter fällde de deltagande nationerna beslut i frågan. Bland annat så antogs resolutioner som gick ut på att barn-
arbete ska motverkas, länder ska successivt avveckla kärnkraften och tull-
avgifter mot U-länder ska sänkas.

Nöjda över prestationerna och flera erfarenheter rikare avlutades sedan den 61:a sessionen av generalsekreterare och presidenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om