”Roligast är att spela med andra”

Instrumentlektioner, orkesterövningar och körrepetitioner. För Mattias Jacobsson, 18 år, är musiken en stor del av vardagen.

Foto: Foto: Anna Gedda

PITEÅ2013-10-18 06:00

Mattias började spela klarinett när han var endast sju år. Det är kanske inte så konstigt då han har en mamma som är musiklärare och två lika musikintresserade äldre systrar. Men att det blev just klarinett var något av en slump, då resten av familjen spelar stråkinstrument.

– Vi skulle välja en instrumentlåda och jag tog den med flest delar i, säger Mattias med ett skratt.

– Det blev i alla fall ett bra val!

Dubbla rörblad

Valet att börja spela fagott som andra instrument var dock ingen slump, utan då var det fråga om att Mattias ville lära sig något som inte så många andra spelar. För fagott är ovanligt. De flesta känner kanske igen blåsinstrument som saxofon och tvärflöjt, men fagotten är ovanligare. Det är ett stort träblåsinstrument med dubbla rörblad som mest syns i symfoniorkestrar.

Musiken är Mattias största hobby. Med tre olika orkesterrepetitioner, en och en halv timme körövningar och två spellektioner per vecka, samt tid till att öva hemma däremellan går det ganska många timmar till intresset.

Men han går sista året på teknikprogrammet och har inga planer på att jobba med musik i framtiden, utan vill hålla det på hobbynivå för att fortfarande tycka att det är roligt.

– Den största anledningen till att det är så roligt är egentligen gemenskapen, att få spela tillsammans med andra. Ofta om man spelar något blåsinstrument så hamnar man i en orkester eller annan grupp. Och det är mycket roligare än att sitta hemma och spela lite på en gitarr eller keyboard. Om man inte får ut musiken, så att folk hör, då är det bara tråkigt!

Spelat i orkester har han alltså gjort sedan sjuårsåldern, lika länge som han spelat klarinett. Han har hunnit spela i ett flertal olika orkestrar under tio år, men just nu spelar han i blåsorkestern Piteå Symphonic Band, blåsorkestern i Norrfjärden och Norrbottens ungdomssymfoniker. I en symfoniorkester spelar både blås-, stråkinstrument och slagverk tillsammans.

– Symfoniorkestern är väldigt annorlunda att spela i jämfört med blåsorkestern. Det är mycket svårare, men samtidigt roligare.

Mattias sjunger även i Piteå ungdomskör. Sjungit har han alltid gjort, i kör sedan femman. I kören sjungs det väldigt blandad musik, allt från modern pop till gospel.

Filmmusik

Allt orkesterspelande har haft inflytande på Mattias musiksmak. Han lyssnar mycket på filmmusik och en del klassisk orkestermusik. Det blir alltså mycket instrumental musik i hans hörlurar. Vill man hitta bra filmmusik att lyssna på tipsar Mattias om musiken från Pirates of the caribbean-filmerna och Gladiator.

– Även många tecknade filmer från Disney och Dreamworks har väldigt, väldigt bra musik.

FAKTA Klarinett FAKTA Fagott

Klarinetten är ett träblåsinstrument med ett enkelt rörblad, sju grepphål och cirka 20 klaffar.

Rörbladet, som sitter på munstycket, vibrerar när man blåser i klarinetten. Vibrationerna är det som ger upphov till ljudet. Rörbladet är gjort av trä eller, vilket är mer ovanligt, syntetmaterial.

Rörbladen finns med olika hårdhet, nybörjare väljer ofta mjukare rörblad och mer erfarna väljer ofta hårdare. Mjuka rörblad gör det enklare att få ljud i instrumentet, men gör det svårare att spela ljusare toner.

Det finns flera olika typer av klarinetter, den vanligaste är den Bb-stämda sopranklarinetten.

Klarinetten används i flera olika musikgenrer, från den klassiska musiken där den ingår i symfoniorkestern, till jazz och folkmusik.

Tittar man på spelande klarinettister finner man ofta roliga miner då spelsättet ger upphov till ett ganska ofördelaktigt ansiktsuttryck.

Bland ungdomar är den mest kända klarinettisten förmodligen Bläckvard i barnprogrammet Svampbob. Andra, verkliga, kända klarinettister inkluderar Mozarts vän Anton Stadler och jazzklarinettisterna Benny Goodman, Artie Shaw och Pete Fountain.

Sveriges förmodligen mest kända klarinettist är 42-åriga Martin Fröst, som arbetar med orkestrar över hela världen.

Fagott (av italienska fagotto; knyte, bunt) är ett träblåsinstrument med dubbla rörblad.

Instrumentet är 1,35 meter långt, men om man skulle veckla ut den hopvikta resonansröret skulle det bli 2,5 meter.

Tonen påminner mycket om människorösten; i de lägre registren är tonen djup och dov. I mellanregistret är den varm och smälter väl in med annat träblås. På höjden är den mer nasal och genomträngande.

Fagotten, liksom klarinetten, har föregångare från 1600- och 1700-talet men utvecklades till dagens instrument under 1800-talet.

I orkestern får fagotten ofta de mer ”komiska” stämmorna, och kallas därför ibland för ”orkesterns clown”.

Fagotten syns mest i symfoniorkestrar, och används professionellt mest i klassisk symfonimusik. Men som fagottist kan man förstås spela musik från de flesta genrer, precis som med de flesta instrument.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om