Roligare fysik ska locka fler elever

NATURVETENSKAP. Robert Norman, lärare vid Grans Naturbruksskola, är en av författarna bakom en ny lärarhandledning i fysik.- Får eleverna lösa problem som ligger nära deras egen vardag ökar både intresset och engagemanget, konstaterar han.

Piteå2007-11-05 00:00
Det sjunkande intresset för naturvetenskapliga ämnen har länge varit ett problem, främst för högskolan där många platser gapat tomma, men även inom gymnasieskolan.

Robert Norman arbetar som lärare i matematik och fysik och tillsammans med sina kolleger gör han vad han kan för att vända den nedåtgående spiralen. Ett steg i detta är den nya lärarhandledning som tagits fram i ett forskningsprojekt tillsammans med lärare, lektorer och en docent från Grans Naturbruksskola, Balderskolan i Skellefteå, Umeå universitet och Mälardalens högskola. Bokens titel är "Diskutera fysik i grupp! Utgå från kontextrika problem".

- Det handlar om att låta elever lösa problem i en verklighetsanknuten miljö som de känner igen. I dag handlar fysikundervisningen mycket om klossar som rör sig med en viss hastighet och friktion där eleven ska sätta in variabler i en given formel. Kan man istället överföra detta till en verklig situation, där eleven kan känna igen sig, blir det både roligare och lättare att befästa kunskaperna.

Gemensamt intresse

Exempelvis är djurintresset ofta gemensamt för eleverna på Grans, en uppgift kan därför låta så här: "Du är ute på tur och kör hundspann med turister. Ni dras av åtta hundar och håller konstant fart. Framför er finns en lång fjällsluttning. Hur många fler hundar behövs för att ni ska kunna ta er uppför sluttningen utan att varje hund ska arbeta mer än vid färd på plan mark?"

- Eleverna måste då resonera sig fram till olika sätt att lösa uppgiften, själva utgå från uppskattningar såsom vikt på släde och människor, fjällsluttningens lutning och friktion mot underlaget. Jag har använt mig av den här metoden som ett inslag i undervisningen och kunnat konstatera att eleverna blir både mer intresserade och engagerade.

Naturvetenskapsdag

Som ett led i arbetet med att öka intresset för naturvetenskap anordnar Grans också en Naturvetenskapsdag i mitten av november.

Ett tiotal elever från varje niondeklass i kommunen är inbjudna för att få nosa lite extra på de naturvetenskapliga ämnena, prova på olika experiment, träffa tidigare elever som fortsatt inom den naturvetenskapliga banan och även träffa forskare inom naturvetenskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om