Rolig leksak som stör många

Som bålgetingar flyger de dånande fram över vattnet. För en del är vattenskotern bara en maskin för lek och bus som gör tillvaron osäker för andra. Piteå sticker ut negativt i Norrbotten.

Henrik Elemalm vid kustbevakningen säger att det inte går att rapportera vattenskoterförare för brott mot vattenskoterförordningen eftersom det krockar mot EU-lagstiftning. (Arkivbild)

Henrik Elemalm vid kustbevakningen säger att det inte går att rapportera vattenskoterförare för brott mot vattenskoterförordningen eftersom det krockar mot EU-lagstiftning. (Arkivbild)

Foto: Erik Westergren

Piteå2018-07-25 20:38

– Det finns väldigt många vattenskotrar i Piteå. Dessutom är många förare unga, säger Henrik Elemalm, befäl på kustbevakningen.

Han konstaterar att det många gånger är högpotenta maskiner som framförs av minderåriga i mycket höga hastigheter och efterlyser ett större föräldraansvar.

– I en del fall är det förare som inte ens är straffmyndiga, men föräldrarna har givetvis ett ansvar om det händer något.

Vattenskotrar är ganska högljudda maskiner och natten mot tisdag var det många i området Munksund-Klubbgärdet som vid midnatt vaknade av att några vattenskotrar dånade fram och tillbaka på Piteälven. Att tillkalla polis är en sådan gång i princip meningslöst.

– Det är väldigt svårt för oss eftersom vi saknar egna båtar. Det finns inte en enda polisbåt i hela region nord, så det är kustbevakningen som i så fall måste gripa in. Men vi vet att det är mycket vattenskotrar och att många förare är unga, säger Jonas Sköld, yttre befäl vid polisen i Piteå.

Henrik Elemalm berättar att kustbevakningen är i Piteå minst en gång i veckan och för en vecka sedan fick de samtal om just vattenskoteråkning i Piteälven.

– Vi for upp till Södra hamn och låg där ett par dygn. Vi har med egen vattenskoter och kan kontrollera nykterheten och bötfälla förare som kör för fort eller vårdslöst. Under PDOL kommer vi att finnas i Piteå.

Enligt vattenskoterförordningen är det bara tillåtet att köra vattenskoter i allmänna farleder och i områden där länsstyrelsen beslutat om undantag. Problemet är att förordningen krockar med EU-lagstiftningen och EU:s fritidsbåtsdirektiv och krav på fri rörlighet. Därför har kustbevakningen i samråd med Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten beslutat att tills vidare inte rapportera vattenskoterförare för brott mot vattenskoterförordningen.

– Nej, vi kan inte göra något. Däremot kan vi ta dem för fylleri, vårdslöshet och fortkörning, säger Henrik Elemalm.

Men om vattenskotrarna uppenbart stör andra?

– Bullret är inte olagligt, men vi försöker prata med och vädja till förarna att ta hänsyn till andra. Vi försöker synas och har en dämpande effekt.

Något som märktes för någon vecka sedan när kustbevakningen stannade till i Pitsundet. På någon minut var det tomt på lekande vattenskotrar.

– Många sticker direkt när de ser oss och så varnar dom varandra på sociala medier, säger Henrik Elemalm.

I dag finns vattenskotrar av många modeller. En del är bara till för lek och vissa kommer upp i mycket höga hastigheter. Samma regler gäller för vattenskoter som för båtar. Föraren är ”befälhavare” och ska respektera sjötrafikförordningens regler och visa hänsyn. Den som framför vattenskoter måste också se till att ingen skada eller olägenhet uppstår för människors hälsa och miljön, exempelvis störningar för fågellivet.

De tilltagande problemen har fått politikerna att reagera och nu finns ett förslag om att förarbevis och 15-årsgräns ska införas. Förslaget är att det ska träda i kraft från den 1 juni 2019.

Vad tycker du om att införa åldersgräns?

– Det är ett steg i rätt riktning, men det är viktigt att det kompletteras med någon form av förarbevis. Genom kunskap så lär sig förarna vilket beteende som är okej när man kör vattenskoter, säger Henrik Elemalm.

FAKTA Vattenskotrar

Enligt vattenskoterförordningen får vattenskotrar bara framföras i farleder och i områden där länsstyrelsen beslutat om undantag.

Men förordningen är tandlös eftersom den krockar med EU-lagstiftning.

Däremot gäller sjötrafikförordningens bestämmelser kring nykterhet, fartöverträdelser, väjningsregler och uppträdande till sjöss.

Nu föreslås att 15-årsgräns och förarbevis ska införas från den 1 juni 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!