En vän i nöden, en lyssnande medmänniska, ett tillgängligt bollplank eller ett andningshål att dryfta vardagsbekymmer med – för många medborgare utgör Röda Korsets jourtelefon en viktig länk för samtal.
– Den veckodag vi i Piteå håller i jourverksamheten ringer två telefonlinjer oavbrutet med samtal från hela landet. Det är ingen tvekan om att behovet av samtalsstöd är både stort och utbrett, konstaterar Ulla-Britt Boström, ordförande i Röda Korsets Piteåavdelning.
Men trots tiotusentals registrerade telefonsamtal årligen kommer verksamheten att läggas ner.
Den sista mars nästa år upphör Röda Korsets jourtelefon.
– Det är jättesorgligt och vi kan inte annat än beklaga att organisationen centralt tvingats fatta ett sådant ödesdigert beslut, säger Ulla-Britt Boström.
Orsaken till nedläggningen bottnar i bemanningsproblem – vilket dock inte gäller för Piteås vidkommande.
Telefonjourverksamheten är fördelad mellan tretton olika Röda Korset-avdelningar över landet. Uppläggen sköts på frivillig basis, av oavlönade volontärer, som på vissa platser tenderat att bli färre och färre.
– Uppenbart har det inte fungerat i vissa distrikt och konsekvensen slår nu hårt mot även de avdelningar som skött uppgiften klanderfritt, säger Ulla-Britt Boström.
De utifrån som ringt Röda Korsets jourtelefon har aldrig haft någon aning om vilken avdelning de kommit till, eller vem de pratat med. Alla samtal har förts anonymt och med uttalad hög sekretess.
– Jag har hållit på med telefonjouren sedan 1986 och mött samtal om allt mellan himmel och jord, från folk i kris, ensamma, ledsna eller från människor som bara önskat få någon att säga god natt till, förklarar Kristina Roslin, ledningsansvarig lokalt.
I Piteå styrs verksamheten praktiskt från två små rum på Kupan, under jourtider bemannade med två personer från en engagerad styrka om totalt ett femtontal volontärer.
– De som ringer in är tämligen jämt fördelade i ålder och kön och kommer från hela landet. Många är väldigt ensamna. Och för oss som mottagare gäller det att främst vara en god lyssnare och en varm medmänniska.
Inför stora helger och ledigheter som nu inför jul ökar alltid samtalsfrekvensen. Men denna jul blir alltså den sista för Röda Korsets jourtelefonlinje.
– Det är väldigt tråkigt med nedläggningen och tyvärr kommer många behövande att beröras, säger Kristina Roslin.