Röd chili, sugnappar och handlingsvanor

Piteå2008-10-18 06:00
Det finns något i barnfamiljland som kallas för hell hour har jag just lärt mig. Härom kvällen satt jag på golvet framför kaminen och lekte med Siri medan nyheterna stod på i bakgrunden. Ett undersökningsinstitut har kartlagt storstadsfamiljens förhållningssätt till mat och måltider och de har kommit fram till att barnfamiljer i storstäder står för 35 procent av livsmedelskonsumtionen i Sverige och att de upplever tidsbristen i samhället allra mest tydligt.
Visst är det lätt att förstå vad det handlar om. Hämta på förskola eller skola, hem och laga mat (eventuellt med ett stopp på matbutiken där emellan) när alla är lika blodsockerlåga och hungriga.
Närmare 70 procent av familjerna med barn under 14 år tycker att vardagslivet är mycket stressande. Så har begreppet kristimmen eller hell hour myntats - tiden mellan förskolehämtning och korven och makaronerna med ketchup på.

60 procent av barnföräldrarna vet inte på morgonen vad man ska äta till middag samma dag. Naturligtvis vill vi servera en god och varierad mat, men färdiga köttbullar, falukorv och frysta färdigrätter tillhör den vanligaste vardagsmaten. Räck upp en hand den som känner igen sig.

Visst är det något präktig, men vi veckohandlar faktiskt. Det finns inte en chans att livspusslet går ihop på ett vettigt sätt annars. Dessutom har jag tur att nästan alltid komma hem till i stort sett färdig middag. Min man slutar nämligen en timme före mig och hämtar på förskolan och kokar potatis till sillen (en av vår dotters favoriträtter) eller vilken mat det nu handlar om innan jag cyklar in på gården.

På tal om mat och handling fick vi ett nytt brev av Ica för några dagar sedan. Det visade sig vara ett direktadresserat reklamerbjudande baserat på våra personliga handlingsvanor. Vi får alltså lägre pris på "10 varor ni brukar köpa".
För det första: Hade man vetat om det borde man ha varit beräknande och köpt dyra saker, så att de 20 procents rabatterna verkligen hade gett ordentligt med rabatt.
Och för det andra: Det känns läskigt. Att någon har koll på vad jag handlar och när. Och kanske vill mathandlarn tjäna sig en hacka om några år och säljer registret vidare. Bacon och margarin - tyvärr du har själv rått för din hjärtinfarkt. Lösviktsgodis alla dagar i veckan - tyvärr men du får själv betala alla hål i ditt barns tänder. För att inte tala om möjligheterna med specialanpassad reklam om registret säljs vidare.
Eller som min vän M sa: "Efter CIA och FRA har vi nu också ICA ..."

På Svenska Dagbladets hemsida läser jag att organisationen Sveriges Konsumenter tycker att metoden är ett intrång i den personliga integriteten.
"Vad och var vi handlar säger mycket om hur vi är som personer. Ett antal butikskedjor har sammantaget en väldigt bra bild av oss. Det är en känslig fråga om den informationen ska användas i reklamsyfte", säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Och så vill jag tillägga: Vår lista känns inte representativ. Eller vad skulle du laga på följande:
Kakao (ekologisk)
Sugnappar
Fil
Medwurst
Havregryn, fiber
Lingonsylt
Chokladkaka, mörk
Muminkex (knopp-
utflykt på förskola)
Vaniljvisp
Peppar, röd?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om