Projektet med legobygge som elevens val på Sjulnässkolan har hållit på i snart femton år, med NO-läraren Tony Lindfors som lärare. Just nu bygger och programmerar 17 killar i två timmar varje onsdag.
– Tyvärr är det inga tjejer med just nu, vilket är trist. Men jag hoppas att vi ska kunna locka några tjejer att börja nästa år, berättar Tony.
Det finns fyra olika sorters lego på Sjulnässkolan just nu, som fungerar på lite olika sätt. Grundidén är att man bygger in motorer och sensorer, som till exempel kan känna av ljus, ljud eller temperatur, i små maskiner av lego. De kan man bygga antingen efter en mall eller på egen hand. Sedan används ett programmeringsprogram i datorn för att få dem att utföra olika saker. Både sensorerna och programmeringen har blivit allt mer avancerad de senaste åren, och när det köptes in lego som kan styras trådlöst och inte behöver vara inkopplat till sladdar fick killarna möjligheter att bygga ännu fler saker.
Teknik som framtid
Mattias Öhrvall berättar om sitt senaste projekt.
– Jag har byggt en slags legosorterare. Den läser av vilken färg legot har och lyfter sedan de enskilda legobitarna till olika fack beroende på vilken färg de har.
Det är bara en av många olika konstruktioner, i legorummet finns allt från lyftkranar, gevär som skjuter iväg legobitar och dinosaurier.
För många av killarna är det bara en rolig grej, men flera har funderat på att fortsätta med programmering och teknik på gymnasiet, däribland Mattias.
– Jag tycker det är jätteroligt och skulle gärna fortsätta med programmering, och gärna gå tekniklinjen på gymnasiet.
Hans klasskompis Emil Andersson är inte lika säker på sitt gymnasieval.
– Jag har alltid hållit på och byggt lego men jag vet inte om jag skulle vilja fortsätta med det som mer än en hobby. Men det är ett roligt intresse i alla fall.
Alla är överens om att det de håller på med är betydligt mer än att bara ”bygga lego”.
Samtidigt som det trådlösa legot köptes in kom även en app som man kan ladda ner till mobilen, genom den kan man köra legorobotarna ungefär som man kan köra en radiostyrd bil.
Programmering
Det ingår även en hel del programmering om man vill göra något mer än att bara köra runt med robotarna. Det finns förutsättningar för riktigt avancerad programmering, även om det blir en del skratt när robotarna inte bara används till saker kopplat till miljö och hållbar utveckling (som är ett annat av skolans projekt), utan till ”robot wars”, som helt enkelt går ut på att försöka välta motståndarens robot.
Villiam Strömbäck visar hur man styr robotarna med hjälp av mobilen.
– Det tar ett tag innan man får koll på det, men sedan är det ganska enkelt.
Det är ett lite annorlunda elevens val, men det är ett bra sätt att bli bättre i teknik, en möjlighet att få leva ut sin hobby på skoltid eller bara ha roligt.