Det finns ett par robotar utplacerade i Piteå kommun. Projektet är i sin linda och har bara pågått i ett par veckor.
Men fler är på väg för att få en robot i hemmet.
– Den passar inte alla, men för en del som inte behöver någon annan hjälp än för att ta sin medicin är den bra, säger Malin Puffert, distriktssköterska och projektledare.
Läkemedelsroboten signalerar när det är dags att ta medicinen. En relativt ny välfärdsteknologiskt lösning som visat sig kunna förbättra livskvaliteten hos äldre.
– De som har den nu är väldigt nöjda då de blivit mer självständiga. Nu behöver inte hemtjänsten komma och dela ut medicinen flera gånger per dag, men brukaren känner sig ändå trygg, säger Puffert.
Någon risk för att brukaren skulle glömma ta medicinen finns inte, då larmar roboten. Ett larm går även till hemsjukvården.
– En del människor har exakt tider då medicinen ska tas och det är inte alltid hemtjänsten kan komma så exakt och ge medicinen, säger Karin Olofsson, hälso- och sjukvårdschef.
Även för den hårt belastade hemtjänsten är roboten ett plus. Tid som används till att dela medicin kan frigöras till vård, vilket gör att kommunen kan spara pengar genom effektivitet.
Undersköterskorna Jeanette Enmark och Ulrika Johansson är de som möter användarna när de fyller på roboten med mediciner.
– Än så länge är brukarna väldigt nöjda. De tycker att livskvaliteten blivit bättre.
Projektet ska pågå i sex månader för att sedan utvärderas.