De så kallade barnrikehusen på Djupviksgatan 25, 27, 29 och 31 är några av Pitebos äldsta hyreshus. Husen ritades av dåvarande stadsarkitekten Gottfrid Bergenudd på 1940-talet och byggdes för mindre bemedlade barnfamiljer och finansierades av statliga medel. Pitebo vill riva de gamla husen och bygga större lägenhetshus med flera våningar, vilket har vållat en upprörd stämning hos många av de boende.
En detaljplan som tillåter fler våningar med tillhörande komplementbyggnader och parkeringsbehov medför mer hårdgjorda (asfalterade) ytor. Detta ökar mängden dagvatten som rinner ned till Nördfjärden och kan riskera att miljökvalitetsnormen överskrids. Det här är en av miljöriskerna som den nya detaljplanen kan innebära, enligt Piteå kommun.
– En dagvattenutredning ska därför göras av en konsult. Den nya detaljplanen kan eventuellt få konsekvenser på statusen på Nördfjärden. Jag säger kan, för vi vet inte det i dag, utan det ska vi undersöka, säger Hanna Westerlund, fysisk planerare vid Piteå kommun, och fortsätter:
– Hela syftet med en planprocess är att undersöka platsens lämplighet, vilka konsekvenser det kan få på omgivningen.
Dessutom menar kommunen att Djupviksgatan har en väldigt fin, lite unik miljö och att området ger en känsla av trädgårdsstad. Man ser därför en påtaglig risk för betydande miljöpåverkan avseende naturvärden, kulturvärden och grönområden i tätort.
– Barnrikehusen har kanske ett speciellt värde, och det behöver vi utreda.
Kan det här leda till att ni stoppar en rivning?
– Det får vi se i planarbetet.
Om genomförandet av en ny detaljplan riskerar innebära en betydande miljöpåverkan – som i fallet med barnrikehusen – ska kommunen genomföra en så kallad strategisk miljöbedömning. I den ska en miljökonsekvensbeskrivning göras och Piteå kommun har föreslagit att den ska avgränsas till kulturmiljön och frågan om dagvatten.
– Just nu är vi tidigt i processen och ett planarbete tar tid givetvis. Nu har vi uppmärksammat riskerna och väntar på svar från länsstyrelsen om de tycker att avgränsningen är rimlig eller om vi ska utöka till fler områden, säger Hanna Westerlund.