Risotto på svenska
STOCKHOLM (TT SPEKTRA)H Risotto är ingen vanlig mat på svenska matbord. Annat är det i hemlandet Italien där en perfekt risotto fungerar som kvalitetsmätare på köket.
Samla gärna på dig olika formar. På sommarauktioner kan man fynda liksom i butiker med specialisering på köksutrustning.
Foto:
Kantarellrisotto
För 4 personer
4 dl ris, helst arborioris
1 gul lök
250 g färsk svamp, ex. kantareller, karljohan eller champinjoner
1 zucchini
1 vitlöksklyfta
9 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
1 1/2 msk koncentrerad grönsaksfond
1 dl färskriven parmesanost
olivolja
2 kvistar finhackad rosmarin
vitpeppar
1. Ansa och skär svampen i inte alltför små bitar. Klyv zucchinin. Ta bort ändarna och gröp ur kärnhuset. Skär resten i små tärningar. Koka upp en liter vatten, blanda i vinet och smaksätt det med koncentrerad grönsaksfond.
2. Hacka och fräs löken med ett par matskedar olivolja i en kastrull. Vänd ner svampen och fräs ytterligare ett par minuter så svampen hinner ånga av.
3. Tillsätt ris och pressa i vitlöksklyftan. Sänk värmen och späd med någon deciliter buljong och låt det koka in under omrörning. Fortsätt med vin och mer buljong som får koka in i omgångar. Glöm inte att röra i kastrullen så risblandningen inte sätter sig i botten. När all buljong tillsatts är det bara att lägga på lock och vänta 10-15 minuter.
4. Rör ner den rivna osten och krydda med hackad färsk rosmarin och vitpeppar. Salt behövs sällan eftersom osten är salt i sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!