Marie Asplund, ordförande för FUB i Piteå, tycker inte att det ska vara någon skillnad och menar att alla med Downs syndrom har en ökad risk att bli allvarligt sjuka om de drabbas av corona.
– De flesta som har Downs har någon form av stöd; andra bor själva eller hemma hos föräldrarna. Men båda kategorierna tillhör en riskgrupp. Jag ifrågasätter starkt att de personer med Downs som inte har LSS-stöd tillhör fas 3. Det kan ju dröja länge innan de får vaccin, säger Marie Asplund.
Det är Folkhälsomyndigheten som ytterst ansvarar för vaccinationsordningen och vilka grupper som ska ingå.
I fas 2 ingår bland andra personer som är 18 år eller äldre och som får insatser enligt LSS. Likadant med personal nära dessa patienter och omsorgstagare.
– Vi förstår att de allra äldsta vaccinerades först, men det är svårare att förstå varför inte funktionsnedsatta grupper togs därefter. Så många personer är det inte som omfattas, säger Marie Asplund.
Brukare och personal på Piteå kommuns gruppboende har ännu inte fått något vaccin.
– För brukarna innebär det i princip isolering, de får vistas på sina rum på gruppboendet i väntan på vaccin. Det känns inte bra, säger Marie Asplund.
Under hösten 2020 uppvaktade FUB på riksnivå och Svenska Downföreningen bland annat regeringen i syfte att uppmärksamma dessa riskgrupper. Bland annat med argumentet "Forskning visar att personer med intellektuell funktionsnedsättning, i synnerhet vuxna med Downs syndrom, har en kraftigt förhöjd risk för att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19".
Vid årsskiftet kom Folkhälsomyndighetens rekommendation att personer med LSS-insats eller personlig assistans ska tillhöra fas 2 i vaccinationsprogrammet.
Samtidigt är Folkhälsomyndighetens riktlinjer att äldre ska vaccineras i första hand och från olika håll i landet kommer nu uppgifter om att personer med Downs syndrom får sina vaccinationer avbokade alternativt inte får boka en vaccinationstid.
Det innebär i fas 2 att 65-plussare går före de med Downs syndrom som har LSS-stöd. I fas 3 kan 60-åringar hamna före personer med Downs som inte har LSS-stöd.
– Vi tycker att det är fel. Risken för 40-åringar med Downs syndrom är ungefär som för en 80-åring, säger Anna Brandström, vice ordförande för Svenska Downföreningen, till Sveriges Radio Ekot.