Riskerar vite för missbruksbostad

Fastighetsägarna som upplåter ett hus till missbrukare föreläggs att flytta människorna som bor i husvagnar och garage. Annars väntar ett vite på 20 000 kronor.

Ulf Isaksson på Piteå Kommun ser missbruksbostaden som en olägenhet.

Ulf Isaksson på Piteå Kommun ser missbruksbostaden som en olägenhet.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2016-09-22 22:30

PT har tidigare skrivit att narkotikamissbrukare bor och vistas på en fastighet i ett villaområde i centrala Piteå. Piteå kommun och polisen ser allvarligt på situationen och den 13 september anordnades ett möte för att diskutera åtgärder.

LÄS MER: Kommunen vill stoppa knarkkvart

Samma dag beslutade Lars U Granberg (S), ordförande i miljö- och tillsynsnämnden, att förelägga de två fastighetsägarna som upplåter missbruksbostaden. Om inte människorna som bor i husvagnar och garage flyttar senast den 5 oktober döms ägarna att betala ett vite på 20 000 kronor. Även två husvagnar på tomten och en husvagn på närliggande kommunmark måste bortforslas.

– Vi tycker det är en olägenhet för omgivningen att ha de här människorna boende där. De stör grannarna med skrik, skrän och ökad trafik, säger Ulf Isaksson, miljöinspektör på Piteå kommun.

Sista dagarna har det även inkommit klagomål på störande rök från eldning på fastigheten. Dessutom innebär uppställningen och boendet i husvagnarna ökad risk för spridning av brand om en sådan skulle uppstå.

– Sedan finns det en psykisk oro för att möta klientelet som bor där, säger Ulf Isaksson.

Om inte åtgärderna verkställs måste kommunen ansöka hos förvaltningsrätten för att få vitet utdömt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om