Riskerar fängelse för inlåsning
Inlåsningen av dementa på Öjagården är på väg att bli en rättssak. Demensförbundets polisanmälan har gått till åklagare för beslut om en förundersökning ska inledas. Om åtal väcks kan masen Torbjörn Sandlund och politikern Agnetha Eriksson (S) få fängelsestraff.
Socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson tar polisanmälan med ro. "I det här läget kan vi bara avvakta". (Arkivbild)
Foto: Erik Westergren
Polisanmälan är skriven av juristen Pär Rahmström på uppdrag av Demensförbundet. Enligt honom kan såväl politiker som tjänstemän få bära ansvar för lagbrottet, men att det är polisens sak att utreda det.
Straffet för den som döms för tvångsåtgärder kan bli hårt.
- I brottet olaga frihetsberövande finns fängelse med i straffskalan, säger Rahmström till tidningen Vårdfokus.
Åklagarens bord
Nu har polisanmälan hamnat på åklagare Folke Ailinpietis bord. Han har tilldelats Socialstyrelsens rapport gällande situationen på Öjagården och ska fatta beslut om en förundersökning ska inledas.
- Det är inte alldeles enkelt. I Socialstyrelsens rapport står det inte vem som beslutat om inlåsningen. Det är inte kommunen som låser in någon utan människor av kött och blod, säger Ailinpieti till PT.
Enligt åklagaren måste det finnas ett uppsåt för att någon ska kunna dömas för olaga frihetsberövande.
- En kommun går ju inte att åtala och det är många människor inblandade. Det finns ganska mycket att fundera på, men beslutet om en brottsutredning ska inledas är inte så långt borta, säger Folke Ailinpieti.
Torbjörn Sandlund, Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Mas, för Piteå kommuns verksamhet, är en av flera tjänstemän och politiker som riskerar att hamna i fängelse.
- Som jag ser det är inlåsningen inte inom mitt ansvarsområde. Jag har inget ekonomiskt ansvar och sköter inte bemanningen på boendet. Det här är en socialtjänstfråga, inte en hälso- och sjukvårdsfråga, säger Sandlund.
Vem bär ansvar för inlåsningen då?
- Det kan jag inte svara på.
Polisutredning
Enligt Torbjörn Sandlund är det många som kan komma att granskas vid en polisutredning.
- Alla har ansvar på olika nivåer - från politiker till personal på golvet. Men om det blir aktuellt med en förundersökning är det nog en juridiskt ansvarig som ska utses och det är socialnämnden som är ytterst ansvarig för verksamheten, säger han.
Socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson (S) tar polisanmälan med ro.
- Det normala när det görs en polisanmälan är att den går vidare till åklagare. I det här läget kan vi bara avvakta åklagarens ställningstagande om ärendet ska leda till åtal eller läggas ned, säger hon.
FAKTA Olaga frihetsberövande
Olaga frihetsberövande är ett frihetsbrott som begås av den som uppsåtligen berövar en person friheten genom att exempelvis föra bort eller spärra in honom/henne utan stöd för detta i lagen.
Straffet är fängelse i lägst ett och högst tio år. Är brottet mindre grovt kan domen bli böter eller fängelse i högst två år.
Källa: Nationalencyklopedin
Straffet är fängelse i lägst ett och högst tio år. Är brottet mindre grovt kan domen bli böter eller fängelse i högst två år.
Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!