Riskerar åtal för miljöbrott

Böter eller fängelse i upp till två år. Det riskerar en fastighetsägare i Piteå skärgård som anmälts till miljöåklagare för otillåten vattenverksamhet.

Anmälan. Länsstyrelsen har anmält en fastighetsägare för otillåten vattenverksamhet och brott mot strandskyddet på en skärgårdstomt i Piteå kommun. (Arkivbild)

Anmälan. Länsstyrelsen har anmält en fastighetsägare för otillåten vattenverksamhet och brott mot strandskyddet på en skärgårdstomt i Piteå kommun. (Arkivbild)

Foto: Urban Edin

PITEÅ2016-07-07 22:00

Piteå-Tidningen berättade i slutet av april om ärendet där en fastighetsägare anmält att han planerade sätta upp ett Attefallshus på sin skärgårdstomt. Ett projekt som i sig inte kräver bygglov, endast en anmälan till berörd kommunal instans.

Så långt var allt okej.

Däremot hade fastighetsägaren inte lämnat in någon ansökan om dispens från strandskyddet till kommunens miljöenhet. Ingen ansökan fanns heller inlämnad om muddring av en cirka 50 meter lång och cirka 20 meter bred kanal in mot strandlinjen.

Inget tillstånd fanns heller för att lägga upp muddringsmassorna på strandtomten.

– Att lägga upp massorna som gjorts i det här fallet kräver marklov även om fastigheten ligger utanför detaljplanerat område, förklarade byggnadsinspektör Erik Jonsson i slutet av april.

Även kommunens miljöenhet inspekterade den aktuella fastigheten när den fick kännedom om det hela.

– Vi är skyldiga att ta det vidare, sa miljöinspektör Therese Berglund efter inspektionen.

Och vid länsstyrelsen var budskapet tydligt.

– Vi tittar på om det är gjort enligt bestämmelserna eller inte, förklarade miljöjurist Johan Lindberg vid miljöskyddsenheten.

Så blev det och vid ett tillsynsbesök konstaterades att kanalen grävts in i strandlinjen och att upplag av muddermassorna delvis hade skett inom vattenområdet.

Vid besöket konstaterades vidare att upplag även hade skett högre upp på land på ett område av cirka 35 gånger 22 meter. Volymen uppskattades till 700 kubikmeter, vilket enligt deras bedömning överstiger 1 000 ton.

Ett andra tillsynsbesök genomfördes den 14 juni. Då konstaterade Länsstyrelsen att ytterligare påverkan hade skett. Bland annat hade de upplagda massorna fraktats bort och marken hade planats ut.

Vidare noterades att ytterligare grävning utförts i kanalen. Ingrävningen uppmättes då till till cirka 55 meter och bredden till tolv meter mot vattnet och 16 meter

närmast land.

Dessutom hade ytterligare vegetation inom vattenområdet tagits bort.

När PT talade med fastighetsägaren i april, sa han bland annat;

” Alltså det är jättetråkigt om det här blir fel.”

Nu har alltså ärendet skickats till miljöåklagare efter misstanke om brott. Det handlar då om otillåten vattenverksamhet enligt miljöbalken.

Skulle fastighetsägaren fällas riskerar han böter eller fängelse i högst två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!